
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την επέκταση των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα κατά ένα έτος, έως τις 15 Οκτωβρίου 2021.
Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο τομέας είναι χτυπημένος από την κρίση του Covid-19, λόγω του κλεισίματος της εστίασης και των κέντρων διασκέδασης, κάτι που έχει μεγάλες επιπτώσεις στην κατανάλωση. Οι δασμοί των ΗΠΑ για το κρασί της ΕΕ συνέβαλαν επίσης στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η αγορά, περιορίζοντας τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
Ουσιαστικά τα επιπλέον μέτρα πέραν αυτών στο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης (στα οποία αυξάνει τα ποσοστά της ενωσιακής συμμετοχής, όπως ίσχυσε και το 2020, δηλαδή στον Πράσινο Τρύγο και στα προγράμματα Προβολής και Προώθησης οίνων), αφορούν την ενεργοποίηση της Απόσταξης Κρίσης και της Αποθεματοποίησης.
Τα δύο τελευταία μέτρα, η Κομισιόν προβλέπει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθούν, είτε από τα τυχόν αδιάθετα κονδύλια των Εθνικών Φακέλων, είτε από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών.
Η απόφαση αυτή όμως αγνόησε τις εκκλήσεις πολλών κρατών μελών της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας) για έκτακτη χρηματοδότηση του τομέα, αφού πολλά κράτη ήδη έχουν δαπανήσει τα κονδύλια των Εθνικών τους Φακέλων.
Ειδικότερα η Ελλάδα, που το 2020 διέθεσε 2 εκατ. ευρώ για τον Πράσινο Τρύγο και 7,5 εκατ. ευρώ για την Απόσταξη κρίσης από τα αδιάθετα κονδύλια του Εθνικού της Φακέλου και 17,5 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, φέτος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει με επαρκείς πόρους τα μέτρα από τον Εθνικό της Φάκελο. Κατά συνέπεια θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τα μέτρα από τον κρατικό προϋπολογισμό της, τη χρονική στιγμή που η καταβαράθρωση των οικονομικών μεγεθών δεν έχει τέλος.