Η μοναδική ηφαιστειακή γη της Σαντορίνης και το τέλειο κλίμα της οδηγούν στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, το νησί φημίζεται για τους αμπελώνες και τα οινοποιεία του με μια μεγάλη ιστορία που χάθηκε στα βάθη του χρόνου. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει καταστήσει το έδαφος πολύ εύφορο και ως εκ τούτου, η γεωργία της Σαντορίνης αναπτύχθηκε γρήγορα και έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο.
Τα προϊόντα της Σαντορίνης είναι άριστης ποιότητας αλλά παράγονται σε μικρές ποσότητες. Το νησί ειδικεύεται στο κρασί και μπορεί κανείς να δει τεράστιες εκτάσεις αμπέλων. Τα κλαδιά τους τοποθετούνται με τρόπο που τους κάνει να μοιάζουν με καλάθι. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα οινικά δέντρα από τους δυνατούς ανέμους και τον ήλιο των Κυκλάδων. Η παραγωγή κρασιού εκτιμάται ιδιαίτερα σε όλο τον κόσμο. Το κρασί είναι από τα πιο διάσημα προϊόντα της Σαντορίνης και παράγεται πάντα με παραδοσιακό τρόπο. Τα κρασιά αποθηκεύονται στα παραδοσιακά καναβά (κελάρια). Γνωστές μάρκες : Μπουτάρι (Μεγαλοχώρι), Αντωνίου (Μεγαλοχώρι), Καναβά Ρούσος (Μέσα Γωνιά), Κουτσογιαννόπουλος (Μεσσαριά), Σάντο Κρασιά (Πύργος), Σιγαλάς (Οία). Είναι ένα δυνατό και γευστικό κρασί. Υπάρχουν τρία είδη κρασιού, το Μπρούσκο: Κόκκινο / ξηρό / δυνατό, το Nichteri: Λευκό / ξηρό / ισχυρό, το Vissando: Κόκκινο / γλυκό / εξαιρετικά δυνατό (θυμίζει το λικέρ).
Ο ιδιόμορφος Σαντορινιός αμπελώνας είναι γνωστός καταρχάς για τα μοναδικά ηφαιστειογενή εδάφη του. Μάλιστα είναι ο πιο γηραιός στον Ελλαδικό χώρο, κι αξιοσημείωτο είναι πως μερικά αμπέλια μπορεί να είναι και 300 χρόνων, αφού η φυλλοξήρα δεν έφτασε ποτέ εδώ. Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του μικροκλίματος είναι η σοβαρή ανομβρία, οι σφοδροί βοριάδες που σαρώνουν τα πάντα, αλλά και η πυκνή νυχτερινή ομίχλη που «ανεβαίνει» από την καλντέρα και προσφέρει την αναγκαία υγρασία. Αν και οι αμπελουργοί έχουν εφεύρει το μοναδικό αυτό τρόπο κλαδέματος των αμπελιών που είναι πλεγμένα σαν κουλούρες, για να προφυλάσσουν τα σταφύλια από τους ανέμους, ωστόσο οι στρεμματικές αποδόσεις στη Σαντορίνη είναι απίστευτα χαμηλές, περί των 300–400 κιλών ανά στρέμμα! Εδώ βασιλεύει το Ασύρτικο, η λευκή ποικιλία με την υψηλή οξύτητα και την ανθεκτικότητα στο χρόνο. Απ’ αυτή τη ποικιλία σε συνοινοποίηση με το Αθήρι και το Αηδάνι φτιάχνεται ο οίνος Π.Ο.Π. Σαντορίνη, αλλά και το γλυκό Vinsanto. Συγκεκριμένα για την παραγωγή του Βινσάντο, τα σταφύλια λιάζονται και το παραγόμενο κρασί παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια.
Άλλα γεωργικά προϊόντα στα οποία ειδικεύεται η Σαντορίνη είναι: η fava, ένα λαχανικό που μοιάζει μικρότερο από ένα μπιζέλι, ένας τύπος ντοματίνια που μεγαλώνει μόνο στη Σαντορίνη που είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης νερού και, τέλος, το καπάρι, ένα λαχανικό μεγέθους μπιζελιού που χρησιμοποιείται στη διάσημη ελληνική σαλάτα. Το νησί της Σαντορίνης παράγει επίσης ένα τυρί από κατσικίσιο γάλα που ονομάζεται χλωρό. Λόγω του ηφαιστειακού παρελθόντος του νησιού, η Σαντορίνη πωλεί επίσης προϊόντα που σχετίζονται με τη λάβα, όπως η ελαφρόπετρα.
Ως ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά στην Ελλάδα, η Σαντορίνη διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια και ταβέρνες. Στη Σαντορίνη, η σπεσιαλιτέ των τροφίμων είναι οι ντοματοκαφτέτες. Η μεγάλη ποικιλία προϊόντων της Σαντορίνης προσφέρει στους επισκέπτες πολλές ιδέες για φαγητό, γλυκά και δώρα.