Όραμά μας στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) είναι να ενισχύσουμε τους δεσμούς της έρευνας με τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία, προκειμένου τα ερευνητικά αποτέλεσμα να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην οικονομική ανάπτυξη. Το όραμα αυτό είναι ιδιαιτέρως επίκαιρο στη σημερινή εποχή των πολλαπλών κρίσεων και των ραγδαίων επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων.
Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών μπορούν να αποτελέσουν βασικούς συντελεστές για τη δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, όπως έχουν τεθεί τόσο από την ΕΕ όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη. O τεχνολογικός εκσυγχρονισμός με την υιοθέτηση καινοτομιών αποτελεί στρατηγικό στόχο της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) για την περίοδο 2021-2027. Για την επίτευξή του στους τομείς προτεραιότητας που εστιάζει η RIS3 (Αγροδιατροφική αλυσίδα, Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα, Αειφόρος Ενέργεια, Υλικά, Κατασκευές και Βιομηχανία, Ψηφιακές Τεχνολογίες, Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία, Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα) προβλέπεται μια σειρά παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η Σύνδεση Έρευνας και Παραγωγής και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της Διεθνοποίησης και του πυλώνα των «Μεγάλων Κοινωνικών Προκλήσεων», η ΓΓΕΚ σχεδιάζει και υλοποιεί την Εθνική Στρατηγική Έρευνας για Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία (ΕΣΕΤΑΚ). Βασικός άξονας της στρατηγικής είναι η επένδυση στη καινοτομία και ειδικότερα η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η διασύνδεση της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, η διασύνδεση της έρευνας με τον δημόσιο τομέα και τους κοινωνικούς φορείς, καθώς και η ενδυνάμωση των καινοτομικών διασυνδέσεων των επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων σε διεθνές επίπεδο.
Στην ΕΣΕΤΑΚ εντάσσεται, επίσης, ένα πλήθος πρωτοποριακών δράσεων της ΓΓΕΚ, όπως οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας-Clusters, τα Κέντρα Ικανοτήτων, οι Ευρωπαϊκοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνογνωσίας/Τεχνολογίας (TTOs) στα Πανεπιστήμια και Δημόσια Ερευνητικά Κέντρα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης, προβλέπεται διευκόλυνση της ίδρυσης τεχνοβλαστών (spin–off), δηλαδή των εταιρειών που αναφύονται από τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Πανεπιστήμια.
Μια πολύ σημαντική δράση της ΓΓΕΚ είναι και η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων “Elevate Greece”, του επίσημου μητρώου καταγραφής των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπου εγγράφονται επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η καινοτομία, ενώ έχουν θεσπιστεί φορολογικά κίνητρα, εκπτώσεις δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και Επενδυτικοί Άγγελοι (Business Angels).
Σημαντική είναι και η συνεισφορά της ΓΓΕΚ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας που εποπτεύει έχουν πολύ αξιόλογη δραστηριότητα σε πολλά πεδία σχετικά με την αντιμετώπισή του φαινομένου, την προστασία του περιβάλλοντος, την αποδοτικότερη χρήση των πόρων και τη μετάβαση σε μια οικονομία απαλλαγμένη από τον άνθρακα. Επίσης, η ΓΓΕΚ έχει ενσωματώσει στις προτεραιότητές της, όπως αυτές προσδιορίζονται από τη RIS3, τον τομέα του Περιβάλλοντος και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Όλες οι παραπάνω δράσεις τοποθετούν τη χώρα μας σε υψηλή κλίμακα ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία και τη γεφύρωση του επιχειρηματικού κόσμου με τον ερευνητικό και ακαδημαϊκό, με στόχο πάντα το ευ ζην των πολιτών.
Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Πρόεδρος της Elevate Greece A.E.: “Έρευνα και η Καινοτομία προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας” | Date: 27/02/2024 © Energizing Greece Magazine | 2rd Edition March 2024 |