Μνημεία σε κάθε γωνιά της ακριτικής Ελλάδας, αρχαία, βυζαντινά, μεταβυζαντινά και νεότερα, αποτελούν μαζί με τους κατοίκους τους θεματοφύλακες της Ιστορίας, της μνήμης και του πολιτισμού της πατρίδας μας. Είναι οι υλικές μαρτυρίες της συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στους τόπους αυτούς με μέγιστη σημασία για την Ιστορική και πολιτιστική εξέλιξη ολόκληρης της
Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ως θεσμικό ρόλο την προστασία και ανάδειξη του συνόλου του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, τόσο του υλικού όσο και του άυλου. Η πάγια θέση των ίσων ευκαιριών, της μέριμνας και της ενίσχυσης της ακριτικής Ελλάδας που εφαρμόζεται με την κυβερνητική πολιτική περιλαμβάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό της ισόρροπης πολιτιστικής ανάπτυξης σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Ο ρόλος της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας στην επιδίωξη της βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο πρωταγωνιστεί στη δυναμική πορεία της οικονομίας.
Με τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί ένα πρόγραμμα επεμβάσεων ευρέως φάσματος σε όλη την Επικράτεια. Έργα όπως η κατασκευή, η αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των υποδομών, η συντήρηση, η αποκατάσταση και η ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, οι δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, η καθολική προσβασιμότητα των πολιτών και η πρόληψη και προστασία του πολιτιστικού αποθέματος από την κλιματική κρίση ξεπερνούν σε συνολικό προϋπολογισμό το 1,2 δισ. €.
Τα έργα πολιτισμού που υλοποιούνται στις ακριτικές Περιφέρειες της χώρας έχουν ως στόχο αφενός την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφετέρου τη δημιουργία νέων πολιτιστικών πόρων που θα αποτελέσουν κριτήριο επιλογής επίσκεψης, με αποτέλεσμα την αύξηση ροών πολιτιστικού τουρισμού, την προσέλκυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας, την ενδυνάμωση της πολιτιστικής ταυτότητας των τοπικών κοινοτήτων.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρονται τα ανατολικά σύνορα της χώρας, όπου το Υπουργείο Πολιτισμού επισπεύδει με δεκάδες έργα στον Έβρο, στη Σαμοθράκη, στον Άγιο Ευστράτιο, στη Λήμνο, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Ικαρία και στα Δωδεκάνησα, από τη Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο μέχρι το Αγαθονήσι, τη Χάλκη και τη Σύμη.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας που είναι ο ανεξάντλητος και μοναδικός πολιτιστικός της πλούτος, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία, τα μουσεία, το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο, οι παραδόσεις και η σύμπλευση με τον δημιουργικό καλλιτεχνικό τομέα, αποτελούν ένα αξιοποιήσιμο κεφάλαιο με τεράστιες δυνατότητες και πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα συνολικά.
Γεώργιος Διδασκάλου, Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού: “Έργα πολιτισμού στην ακριτική Ελλάδα” | Date: 23/02/2024 © Energizing Greece Magazine | 3rd Edition March 2024 |