Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, εθνικών και διεθνών, ώστε η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας να ενισχυθεί, απαιτεί επιτάχυνση των επενδύσεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Οι επιχειρήσεις καλούνται καθημερινώς να προσαρμόσουν τις μεθόδους παραγωγής και λειτουργίας τους σε σχέση με τους κλιματικούς κινδύνους. Nα αναδιοργανώσουν τις διαδικασίες παραγωγής, εστιάζοντας στην ανάπτυξη ψηφιακών και διαχειριστικών δεξιοτήτων καθώς και να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους για να προσαρμοστούν σε μια αποδοτικότερη κλιματικά οικονομία. Αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιοποίησης και των εξελίξεων που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και οι εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας.
Για να επιτευχθεί όμως, μια αποτελεσματική και γρήγορη μετάβαση, η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να καθορίσουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και να προχωρήσουν σε προσαρμογές σε πολλούς θεσμικούς τομείς.
Λαμβάνοντας υπόψη, τη θέση της Ελλάδας στην τραπεζική χρηματοδότηση σε σχέση με το ΑΕΠ, συμπεραίνουμε ότι η συνολική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι χαμηλή. Επομένως, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης των επενδύσεων με τη χρήση δημόσιων πόρων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν ευκαιρίες για την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μέσω της ανάπτυξης νέων αγορών και της εξωστρέφειας των επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθεί η οικονομία και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας έτσι το κοινωνικό και οικονομικό αναπτυξιακό πλαίσιο της χώρας.
Για την αύξηση της χρηματοδότησης επενδύσεων, έχουν θεσπιστεί χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία στήριξης. Αυτά περιλαμβάνουν, τα Κοινοτικά Προγράμματα, το Horizon, τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0., το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 και τον Αναπτυξιακό Νόμο – Ν. 4887/2022.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η φορολογία, ο εργασιακός νόμος και η γραφειοκρατία είναι αναγκαίες προκειμένου να δημιουργηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες για τις επιχειρήσεις
Το Ταμείο Ανάκαμψης ειδικά, είναι μία σημαντική ευκαιρία για τη χώρα. Μετά την πρόσφατη Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0, οι συνολικοί ευρωπαϊκοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται πλέον στα 36 δισ. ευρώ εκ των οποίων 18,2 δισ. για επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. ευρώ για το δανειακό πρόγραμμα. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν δεχθεί θετικά τα χαμηλότοκα δάνεια που προσφέρονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα δάνεια του ΤΑΑ, είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε μια εποχή που τα επιτόκια είναι υψηλά και οι επιχειρήσεις επιθυμούν να πραγματοποιούν επενδύσεις, προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Είναι αναγκαίο να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, ώστε να εξασφαλίσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού με την ευρωπαϊκή αγορά. Η ανάπτυξη καινοτόμων βιομηχανικών τομέων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η επέκταση των εξαγωγών αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η φορολογία, ο εργασιακός νόμος και η γραφειοκρατία είναι αναγκαίες προκειμένου να δημιουργηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η εκπαίδευση και η κατάρτιση των εργαζομένων πρέπει να αναβαθμιστούν, προσαρμοζόμενες στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Μόνο με ολοκληρωμένη προσέγγιση και στρατηγική μπορούμε να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.
Τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία, καθώς και η μεγάλη διαθεσιμότητα και ποικιλία των προγραμμάτων που προσφέρονται, αποτελούν ένα ζωτικό μέρος για την υποστήριξη και τη βελτίωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Μέσω αυτών των εργαλείων μπορούν να προσεγγιστούν καινούργιες αγορές, να αυξηθεί η προβολή και να βελτιωθεί η διαχείριση της ρευστότητας. Επίσης, η χρήση αυτών των εργαλείων αποτελεί πόλο έλξης για τις επενδύσεις στη χώρα, βοηθώντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη.
Η PK CONSULTING GROUP είναι μια Βoutique Consulting Firm που προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις και υπηρεσίες στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Βασικός στόχος είναι η βελτίωση της αξίας της εταιρείας του κάθε πελάτη, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της στο να παράγει λύσεις που γεννούν κέρδη. Προάγουμε την εργασιακή κουλτούρα που ενισχύει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, δημιουργώντας περιθώρια για την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας των εργαζομένων μας.
Διαχειριζόμαστε πλήθος έργων, σε όλους του κλάδους της οικονομίας, σε επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν τα επιδοτούμενα προγράμματα, ως μέτρο στήριξης για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων, αλλά και αυτές που επιλέγουν τη συγχώνευση, την αναδιάρθρωση ή την εξαγορά τους από κάποια άλλη εταιρία προκειμένου να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας. Η επιλογή του κατάλληλου συμβούλου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξέλιξη και την επιτυχία ενός επενδυτικού σχεδίου.
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, PK CONSULTING GROUP: “Οι επενδύσεις αποτελούν την ευκαιρία ανόδου για την Ελληνική οικονομία” | Date: 19/02/2024 © Energizing Greece Magazine | 3rd Edition March 2024 |