Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2.4% το 2024. Πρόκειται για το τρίτο συνεχές έτος επιβράδυνσης, το οποίο αντανακλά τις ετεροχρονισμένες και συνεχιζόμενες επιπτώσεις των αυστηρών νομισματικών πολιτικών που εφαρμόζονται για τον έλεγχο του πληθωρισμού, τις δυσμενείς συνθήκες προσφοράς πιστώσεων που μετακυλίονται στην πραγματική οικονομία, και τις εθνικές στρατηγικές- για τη μεγιστοποίηση της εθνικής ασφάλειας, την αντιμετώπιση υφιστάμενων και νέων γεωπολιτικών κινδύνων, και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας- που αποδυναμώνουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις.
Σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον, η Παγκόσμια Τράπεζα προετοιμάζεται, μέσα από την ενίσχυση των σημαντικών χρηματοοικονομικών εργαλείων και των μέσων που διαθέτει, καθώς και τη θέση της ως knowledge bank, να υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές και επόμενες ταυτόχρονες και συνεχείς κρίσεις – από κλιματικά σοκ και συγκρούσεις μέχρι πανδημίες και αυξανόμενο χρέος. Προς την κατεύθυνση αυτή, στην πρόσφατη έκδοση Global Economic Prospects, ανέδειξε το ρόλο των επενδύσεων και ειδικότερα της «μαγείας των επενδυτικών επιταχύνσεων» (‘the magic of investment accelerations’). Μελετώντας πάνω από 200 επεισόδια ραγδαίας επενδυτικής ανάπτυξης από το 1950 και μετά, εντοπίζει τη «μαγεία» στη «μυστική σάλτσα», ένα συνολικό και συνεκτικό πακέτο πολιτικής: διατηρήσιμη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, αύξηση των εμπορικών και χρηματοοικονομικών ροών, ισχυροποίηση των δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, και αξιόπιστη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι επενδυτικές εκρήξεις που προκύπτουν- αν συνδυαστούν τα συστατικά με συνέπεια και επιτυχία- συνοδεύονται από αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, ενίσχυση της παραγωγικότητας, και μείωση της φτώχειας. Παρέχουν, επομένως, σημαντικά διδάγματα και για τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Η Ελλάδα, μία αναπτυγμένη οικονομία και μέλος της Ευρωζώνης, βρίσκεται σήμερα σ’ ένα νέο σημείο μακροχρόνιας ισορροπίας, έχοντας επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, και έχοντας μετρήσιμες επιδόσεις ως προς την αύξηση του ΑΕΠ, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, και τη μείωση της ανεργίας. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης/ΑΕΠ βρίσκεται σε πτωτική τάση από το 2020 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω μεσοπρόθεσμα, χάρη στη σταθερή ονομαστική ανάπτυξη, τα διατηρήσιμα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και την ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης του. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 έχει να επιδείξει μέχρι τώρα ένα ικανό μείγμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες έχουν στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα με επενδύσεις δισεκατομμυρίων, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα έχει παράσχει τεχνική βοήθεια σε τομείς κρίσιμους για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και η δημιουργία εθνικής στρατηγικής για την εφοδιαστική αλυσίδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ραγδαία επενδυτική ανάπτυξη είναι ένας θεμιτός στόχος που απαιτεί ωστόσο νέους ρυθμούς μεταρρυθμιστικής δράσης. Εδώ χρειάζεται η ρητή δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας να μειώσει δραστικά τη γραφειοκρατία, να καταπολεμήσει εντατικά τη φοροδιαφυγή, να γενικεύσει την ψηφιακή μετάβαση στη Δημόσια Διοίκηση και να θωρακίσει τη δυνατότητα επιχειρείν. Ταυτόχρονα, καλείται να ενισχύσει συγκεκριμένους τομείς βιομηχανιών με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα- ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τεχνολογία, αγροτική παραγωγή, τουρισμός, ναυτιλία- και να άρει τις περίπλοκες ρυθμίσεις που διαστρεβλώνουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού. Η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης με προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου χρόνου στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, θα αποτελέσει, αν προχωρήσει, καταλύτη αλλαγών και βασικό παράγοντα ενίσχυσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Το ίδιο και η βελτίωση της χρηματοδοτικής πρόσβασης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από ‘νέα’ εργαλεία, όπως συστήματα εγγύησης πιστώσεων ή κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. Οι σημερινές συμπράξεις με διεθνείς οργανισμούς, πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, και ξένες κυβερνήσεις αποτελούν ευκαιρία ανάπτυξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αρκεί να μοχλευτούν στρατηγικά οι πόροι, το δίκτυο, και η τεχνογνωσία τους. Η «μαγεία» των επενδυτικών επιταχύνσεων έγκειται, εν τέλει, στη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου πολιτικών, μεταρρυθμίσεων, και κινήτρων.
Δρ. Ελένη Παναγιωταρέα, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα: “Η ραγδαία επενδυτική ανάπτυξη είναι ένας θεμιτός στόχος που απαιτεί ωστόσο νέους ρυθμούς μεταρρυθμιστικής δράσης” | Date: 26/02/2024 © Energizing Greece Magazine | 3rd Edition March 2024 |