Η ιστορική περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την ψηφιακή επανάσταση και τη μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα που πριν από λίγες δεκαετίες δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε. Η «4η Βιομηχανική Επανάσταση» είναι διαφορετική από τις προηγούμενες γιατί χαρακτηρίζεται από ένα σύστημα ραγδαίων μεταβολών και ανακατατάξεων που όμοιές της ίσως δεν έχει δει ποτέ στο παρελθόν η ανθρωπότητα.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός… των πάντων. Η ψηφιοποίηση όλων των ειδών, συστημάτων και διαδικασιών, με έννοιες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και η επαυξημένη πραγματικότητα να κυριαρχούν. Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα. Η χώρα μας καλείται να σηκώσει μεγαλύτερο «φορτίο» καθώς εξέρχεται από μία δεκαετία πολλαπλών κρίσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση πολλών κλάδων της οικονομίας.
Σε κάθε σημαντική μεταβατική περίοδο υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι. Άνθρωποι που πρωτοστατούν και άνθρωποι που μένουν πίσω, είτε γιατί επαγγέλματα εξαφανίζονται είτε γιατί αποκλείονται για οποιονδήποτε λόγο από το τρένο της προόδου. Σήμερα, οι κίνδυνοι που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι ίσως μεγαλύτεροι από ποτέ, όμως έχουμε και μία μοναδική ευκαιρία να συμπεριλάβουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στο τρένο της προόδου. Ο λόγος για τις γυναίκες, οι οποίες στην ουσία δεν συμμετείχαν ισότιμα σε καμία από τις προηγούμενες Βιομηχανικές Επαναστάσεις.
Η ανάγκη ισότιμης ενσωμάτωσης των γυναικών σε αυτή τη διαδικασία δεν έχει αναδειχθεί μέχρι σήμερα στο βαθμό που θα έπρεπε. Οι γυναίκες αποτελούν το 51% του πληθυσμού και ένα μεγάλο μέρος του ποσοστού αυτού είτε μένει εκτός του εργασιακού στίβου είτε δεν έχει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης. Το κλειδί, λοιπόν, είναι η ενεργοποίηση των γυναικών, η οποία θα καταστήσει ομαλότερη τη μετάβαση σε όποια πραγματικότητα αποφασίσουμε ότι θέλουμε να ζήσουμε στο μέλλον. Η κοινωνική εξέλιξη, η προώθηση καινοτόμων ιδεών και εντέλει η αναβάθμιση της χώρας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν συμμετέχουν ισότιμα και οι γυναίκες.
Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, πόσω μάλλον όταν μέσα στην πανδημία εκατομμύρια γυναικών αναγκάστηκαν να αφήσουν την εργασία τους για να φροντίσουν την οικογένειά τους και κινδυνεύουν να μείνουν πίσω καθώς επιταχύνεται η ψηφιακή μετάβαση.
Επιπλέον, έχουμε το θέμα της χαμηλής εκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία και την υστέρησή τους σε ψηφιακές δεξιότητες. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες υστερούν δυστυχώς σε επίπεδο εξειδικευμένων ψηφιακών δεξιοτήτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, στο σχετικό πίνακα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Women in Digital Scoreboard». Είναι πραγματικά απογοητευτικό ότι το 23% των γυναικών στην Ελλάδα δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ισπανία είναι 6% και στη Γαλλία 7%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη διαμορφώνεται στο 10%.
Τέλος, έχουμε τα ευρήματα ερευνών που δείχνουν ότι οι οικονομίες που δίνουν ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες θωρακίζονται ενόψει μελλοντικών κρίσεων και οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες επιτυγχάνουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Αν σε αυτά προσθέσουμε και το βασικό ζήτημα της κοινωνικής προόδου μέσω της κινητροδότησης των γυναικών και της αντιμετώπισης των ανισοτήτων, γίνεται αντιληπτό ότι η πραγματική αναβάθμιση της χώρας περνάει μέσα από την ενεργοποίηση των γυναικών.
Σοφία Εφραίμογλου Κουνενάκη, Πρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Α΄ Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΒΕΑ, Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού: “Η ενεργοποίηση των γυναικών ως μέσο αναβάθμισης της χώρας” | Date: 15/02/2022 © Energizing Greece Magazine | 1st Edition March 2022 |
| 1st Edition Energizing Greece Magazine | March 2022 |
| Follow the Pioneers |