Με το πέρας του 2023, ολοκληρώθηκε και τυπικά μια ιδιαίτερα σημαντική και δύσκολη τετραετία (με κορωνίδα την ενεργειακή κρίση), που ανέδειξε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, να συνεχίσει να τηρεί αταλάντευτα τις δεσμεύσεις της προς κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και να πορεύεται σταθερά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις παρεμβάσεις του, στήριξε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μέσα στην κρίση. Παράλληλα υλοποιεί ένα ουσιαστικό στρατηγικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης με στόχο η χώρα να απεξαρτηθεί κατά το δυνατό από εισαγωγές καυσίμων. Μικρό ενεργειακά, αλλά σημαντικό περιβαλλοντικά, μέρος αυτής τη μετάβασης, είναι οι δράσεις κυκλικής οικονομίας που υλοποιούμε, η ανακύκλωση, η δημιουργία των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και τελικά ο σχεδιασμός, ώστε μέχρι το 2030 να έχουμε παραγωγή ενέργειας από τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, πράσινη ενέργεια που μπορεί να καλύψει τουλάχιστον το 1,5% των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας. Έτσι η Έλλάδα από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκη Ένωση στους σχετικούς δείκτες θα βρεθεί στο στενό ευρωπαϊκό πυρήνα.
Την περασμένη τετραετία καλύψαμε σημαντικά το χαμένο έδαφος στη διαχείριση των αποβλήτων, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Κάναμε σημαντικά θεσμικά βήματα και δημιουργήσαμε ένα νέο, σύγχρονο, απολύτως προσαρμοσμένο στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις θεσμικό πλαίσιο, καθώς και ένα φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Επίσης, σήμερα η χώρα έχει απαλλαγεί από περίπου τα 2/3 του συνόλου των ΧΑΔΑ που λειτουργούσαν στη χώρα και πλέον οι περιπτώσεις για τις οποίες η χώρα επιβαρύνεται με πρόστιμο έχουν μειωθεί στις 23από τις 65 που υπήρχαν το Α’ εξάμηνο του 2019.Συνολικά, από το 2019, οι Έλληνες φορολογούμενοι απαλλάχθηκαν από καταβολές σε πρόστιμα στην ΕΕ, ύψους 3.360.000 ευρώ το χρόνο.Στόχος μας είναι μέχρι τέλος του 2025, να έχουν μηδενιστεί τα πρόστιμα.
Επιπρόσθετα, σημαντικά αποτελέσματα στην πρώτη κυβερνητική θητεία μας, ήταν ότι ξεκλείδωσαν τα έργα για τη δημιουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων στη χώρα. Αυτές έχουν τεράστια σημασία για τη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς παίζουν καταλυτικό ρόλο στη μείωση της ταφής τους. Τα απόβλητα οδηγούνται στις μονάδες σε διαφορετικά ρεύματα όπου και γίνεται ανάκτηση υλικών, ενώ το υπόλειμμα σε λίγο καιρό θα μπορεί να μετατρέπεται σε δευτερογενές καύσιμο. Από 3 μονάδες σε λειτουργία το 2019, σήμερα υπάρχουν σε λειτουργία 11, ενώ από 5 μονάδες σε κατασκευή, σήμερα κατασκευάζονται 17, ενώ άλλες 10 σημαντικές μονάδες βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία. Πετύχαμε όλα αυτά, γιατί δουλέψαμε σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων και μέσα σε 4 χρόνια είχαμε 33 δημοπρατήσεις έργων, έναντι μόλις 3 της τετραετίας 2015-2019.
Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων των μονάδων αυτών, έχουμε ανοίξει με ένα θεσμικό και καθαρό τρόπο τον διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ προχωρούμε τη σχετική μελέτη. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, η μελέτη θα έχει παραδωθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μετά θα ξεκινήσουμε την υλοποίησή της. Στόχος μας είναι αντί η ενεργοβόρος βιομηχανία της χώρας να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα που προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον ή να εισάγει υπολείμματα αποβλήτων από το εξωτερικό, να μπορεί να αξιοποιεί ενεργειακά το κατάλληλο επεξεργασμένο υπόλειμμα των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων. Έτσι και θα παράγουμε πράσινη ενέργεια και θα πετύχουμε να μειώσουμε το ποσοστό ταφής αποβλήτων σε ποσοστό κάτω του 10% το 2030, ικανοποιώντας το σχετικό ευρωπαϊκό στόχο, πέντε χρόνια νωρίτερα.
Τέλος, το 2024 θα ξεκινήσουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση για την ανακύκλωση με στόχο στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ως χώρα καλύτερες αποδόσεις. Παράλληλα ξεκινάμε σταδιακά την εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω» για τη διαχείριση των αποβλήτων, που αποτελεί πολύ σημαντικό στόχο για τη παρούσα κυβερνητική θητεία. Έτσι οι πολίτες θα έχουν κίνητρο να ξεχωρίζουν ποια απόβλητα απορρίπτουν στους μπλε, ποια στους πράσινους κάδους, ποια στους κίτρινους, ποια στους καφέ, προκειμένου να πετύχουμε αφενός μεν τη μείωση συγκεκριμένα της ταφής των απορριμμάτων, αφετέρου δε τη μείωση των αποβλήτων γενικότερα. Με σχέδιο και πολύ δουλειά θα τα καταφέρουμε να γυρίσουμε σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας.
Μανώλης Γραφάκος,, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων: “Διαχείριση αποβλήτων με σεβασμό στον πολίτη και στο περιβάλλον” | Date: 15/02/2024 © Energizing Greece Magazine | 3rd Edition March 2024 |