Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, το ENERGIZING GREECE παρουσιάζει την πρωτοβουλία:
Follow the Leaders of “E”. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι το σύνολο των προκλήσεων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη και τα φυσικά της συστήματα. Από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση μέχρι τον υπερπληθυσμό και τη χρήση ενέργειας, αυτά τα ζητήματα είναι πολύπλοκα και αλληλένδετα.
Καθώς επηρεάζουν την υγεία του φυσικού κόσμου, τα περιβαλλοντικά ζητήματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία, καθώς και σε οργανισμούς και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Τα περιβαλλοντικά ζητήματα προκύπτουν από έναν συνδυασμό φυσικών αιτιών και ανθρώπινων επιπτώσεων. Ενώ τα οικοσυστήματα της Γης είναι σχεδιασμένα να χειρίζονται ορισμένες ποσότητες φυσικών διαταραχών (όπως δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες), οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες στις οποίες συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα ή ένταση.
Από τη Βιομηχανική Επανάσταση, η καύση ορυκτών καυσίμων και άλλες δραστηριότητες έχουν αυξήσει τον αριθμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης, οδηγώντας σε αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η προκύπτουσα κλιματική αλλαγή έχει επιταχύνει τη διαταραχή του περιβάλλοντος και των ζωτικών φυσικών διεργασιών.
Οι πρακτικές χρήσης γης, η εξόρυξη φυσικών πόρων, η διάθεση απορριμμάτων και άλλες ανθρώπινες συμπεριφορές συμβάλλουν επίσης σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Η περιβαλλοντική υποβάθμιση έχει γίνει ένα κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα. Ως εκ τούτου, ο εντοπισμός των παραγόντων της περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων παγκοσμίως. Κάθε τομέας παγκοσμίως πρέπει να εξετάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης, χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οικολογικού αποτυπώματος. Η ανάλυση αιτιότητας αποκαλύπτει μια μονοκατευθυντική αιτιώδη σχέση μεταξύ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και της εκπαίδευσης με το οικολογικό αποτύπωμα, μαζί με έναν βρόχο ανατροφοδότησης μεταξύ του οικολογικού αποτυπώματος και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, η ανάλυση συνολοκλήρωσης δείχνει ότι η εκπαίδευση, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες γενικά μειώνουν το οικολογικό αποτύπωμα μακροπρόθεσμα. Το περιβάλλον, η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σημαντικοί παράγοντες για τον καθορισμό του οικολογικού αποτυπώματος τόσο σε βραχυπρόθεσμα όσο και σε μακροπρόθεσμα σενάρια. Ως εκ τούτου, οι χώρες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την εκπαίδευση, τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να βελτιώσουν την περιβαλλοντική ποιότητα, επιδρώντας καθοριστικά στην ενίσχυση της αξίας του κεφαλαίου, της οικονομίας και αντίστροφα.
Οι επιδράσεις είτε αυτόνομα είτε αλληλένδετα/αλληλοαξαρτώμενα οδηγώντας σε αλληλεπιδράσεις, με διαφορετική ένταση ή διακύμανση στους άξονες Environment, Energy, Education, Equity, Economy, Entrepreneurship, απαιτούν εμβάθυνση, ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων και φυσικά στόχευση στην συλλογή αξιόπιστων δεδομέων.
Τα βασικά πεδία των περιβαλλοντικών προκλήσεων που επιβάλλεται να αντιμετωπίσουν οι Πολίτες, οι Κυβερνήσεις, οι Επιχειρήσεις, η Επιστήμη, οι Ακαδημαϊκοί είναι η Κλιματική αλλαγή, η Απώλεια βιοποικιλότητας, η Μόλυνση του αέρα, η Υγεία των ωκεανών, η Ρύπανση των υδάτων, ο Υπερπληθυσμός, η Χρήση ενέργειας, τα Καιρικά φαινόμενα.
Στόχος μας με αυτή την πρωτοβουλία είναι να μοιραστούμε γνώση, να καταγράψουμε θέσεις και απόψεις από την Επιχειρηματική, Πολιτική, Θεσμική, Επιστημονική, Ακαδημαϊκή κοινότητα για τομείς που ενδυναμώνονται και ενδυναμώνουν την προσπάθεια που γίνεται σε όλο τον Πλανήτη για την προστασία και την αποκατάσταση του.
Environment Academy – Harmonize People with Nature. Η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος συσπειρώνει εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο ενισχύοντας το όραμα, τον στόχο, την αποστολή για εναρμόνιση της ζωής του ανθρώπου με το Περιβάλλον.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης , έως και το 40 τοις εκατό της γης του πλανήτη υποβαθμίζεται.
Ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχει αυξηθεί κατά 29 τοις εκατό από το 2000 και η ξηρασία μπορεί να επηρεάσει πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050.
Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες πλατφόρμες για περιβαλλοντική προσέγγιση. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν διαδικτυακά και μέσω προσωπικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και δράσεων σε όλο τον κόσμο.
Η αποκατάσταση της γης είναι βασικός πυλώνας της Δεκαετίας του ΟΗΕ για την Αποκατάσταση Οικοσυστήματος (2021-2030), μια έκκληση για την προστασία και την αναβίωση των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο, η οποία είναι κρίσιμη για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης .
Το 2024 θα σηματοδοτήσει την 30ή επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης.
Η δέκατη έκτη σύνοδος της Διάσκεψης των Μερών (COP 16) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD) θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024.
Η αποκατάσταση της γης μπορεί να αντιστρέψει την υφέρπουσα παλίρροια της υποβάθμισης της γης, της ξηρασίας και της ερημοποίησης.
Κάθε δολάριο που επενδύεται στην αποκατάσταση μπορεί να αποφέρει έως και 30 δολάρια ΗΠΑ σε υπηρεσίες οικοσυστήματος.
Η αποκατάσταση ενισχύει τα προς το ζην, μειώνει τη φτώχεια και ενισχύει την ανθεκτικότητα στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η αποκατάσταση αυξάνει την αποθήκευση άνθρακα και επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή. Η αποκατάσταση μόλις 15 τοις εκατό της γης και η αναστολή περαιτέρω μετατροπής θα μπορούσε να αποφύγει έως και το 60 τοις εκατό των αναμενόμενων εξαφανίσεων ειδών.
Πρέπει να τερματίσουμε τους παράγοντες υποβάθμισης της γης, την ξηρασία και την ερημοποίηση, τους σχετικούς με την κλιματική αλλαγή. Πέρυσι, τα ρεκόρ θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν. Μεγάλο μέρος του κόσμου αισθάνθηκε τις επιπτώσεις, όχι μόνο στη ζέστη αλλά σε πυρκαγιές, καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασία.
Η αποκατάσταση της γης χωρίς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα ήταν σαν να δίνεις με το ένα χέρι και να αφαιρείς με το άλλο, επομένως τα έθνη της G20 πρέπει να επιδείξουν ηγετικό ρόλο σε ολόκληρη την κλιματική ατζέντα.
Υπάρχει πραγματική ελπίδα.
Οι χώρες έχουν υποσχεθεί να αποκαταστήσουν ένα δισεκατομμύριο εκτάρια, μια έκταση μεγαλύτερη από την Κίνα.
Αν τα καταφέρουν, θα είναι τεράστια πρόοδος.
Μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αναδεικνύεται η επείγουσα στόχευση, η προτεραιότητα στο να οικοδομηθεί Παγκόσμια ώθηση και δράση προς αυτούς τους στόχους αποκατάστασης, την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της φύσης και την ενίσχυση των μέσων διαβίωσης και της επισιτιστικής ασφάλειας δισεκατομμυρίων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Pure Planet. Η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος του 2024 εστιάζει στην αποκατάσταση της γης, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.
Μια τέτοια δράση και ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας καθώς αντιμετωπίζουμε μια ανησυχητική όξυνση της τριπλής πλανητικής κρίσης: α) την κρίση της κλιματικής αλλαγής,
β) την κρίση της φύσης και την απώλεια της βιοποικιλότητας
γ) την κρίση της ρύπανσης και των απορριμμάτων.
Αυτή η κρίση θέτει υπό επίθεση τα οικοσυστήματα του κόσμου.
Δισεκατομμύρια εκτάρια γης υποβαθμίζονται, ο πλανήτης υποβαθμίζεται, επηρεάζοντας σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και απειλώντας το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ.
Οι αγροτικές κοινότητες, οι μικροκαλλιεργητές και οι εξαιρετικά φτωχοί πλήττονται περισσότερο.
Blue Green World – Blue Green Greece. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (WED) είναι μια διεθνής ημέρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δράσης. Ξεκίνησε το 1972, επισήμως το 1974, από τα Ηνωμένα Έθνη και κάθε χρόνο η WED φιλοξενείται σε διαφορετική χώρα, με εκδηλώσεις που επικεντρώνονται σε ένα κεντρικό θέμα, που στόχος είναι να το σεβαστεί η Παγκόσμια Κοινότητα, η κάθε χώρα και οι Πολίτες της.
Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα φιλοξενήσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 2024 με επίκεντρο την αποκατάσταση της γης, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία, ανακοίνωσαν το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) και η Σαουδική Αραβία.
Το κύριο θέμα της Αποκατάστασης του Οικοσυστήματος θα πραγματοποιηθεί στο Πακιστάν.
Αυτό θα είναι το πρώτο έτος για την επόμενη Δεκαετία που τα Ηνωμένα Έθνη θα εστιαστούν στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Ένα δεκαετές έργο που έχει σαν στόχο να διορθώσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στον πλανήτη μας.
Το hashtag #GenerationRestoration είναι στη διάθεση όλων των χωρών και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να μοιραστούμε το όραμα, την ελπίδα, την έμπνευση, την επιθυμία για να συμμετέχουμε φέτος πιο ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την ημέρα που κινητοποιεί όλους μας για έναν πιο γαλάζιο, έναν πιο πράσινο κόσμο.
Με έμπνευση, προσοχή και υπευθυνότητα ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος προσδιορίζοντας τοποθετούμενοι σε θέματα σχετικά με το Περιβάλλον, την Ενέργεια, την Εκπαίδευση, την ενίσχυση της αξίας του Κεφαλαίου, αλλά και την ενδυνάμωση της Οικονομίας και της Επιχειρηματικότητας, μέσα από σχεδιασμό και υλοποίηση ενεργειών με στόχο την Προστασία του Περιβάλλοντος.
Οι ηγέτες του σήμερα και του μέλλοντος έχουν την δυνατότητα αλλά και την ευθύνη με την δυναμική τους παρουσία, αλλά και την ξεχωριστή προσωπικότητα τους στην αγορά να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν, να εμπνεύσουν. Επιβάλλεται να τοποθετηθούν και να παρακινήσουν, να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν δυνάμεις ο καθένας από τον δικό του χώρο και στο δικό του τομέα. Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την ρύπανση, τα απόβλητα, την διαχείριση των υδάτων, την βιοποικιλότητα, την προστασία των οικοσυστημάτων, την αποκατάσταση της γης είναι εδώ.
Εμείς;
#EnergizingGreece #BePartOfTomorrowsWorld #Environment Academy #HarmonizePeopleWithNature #FollowTheLeadersOfE #PurePlanet #BlueGreenWorld #BlueGreenGreece #NetZeroEnergy #ForThePlanetWeDreamOfLivingIN
READ MORE RELATED ARTICLES AT ENVIRONMENT ACADEMY