Σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων και μέσα από την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων Α.Ε.” υλοποιείται η κατασκευή ενός νέου επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή Μαλάξας του Δημοτικού Διαμερίσματος Κεραμιών του Δήμου Χανίων.
Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο το ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ Χανίων αναπτύσσεται σε ιδιόκτητη έκταση Ε= 516.351,10τ.μ. με προβλεπόμενο προϋπολογισμό επενδύσεων 12-14 εκ. ευρώ (έργα υποδομής) και 598 εκ. ευρώ (2014-2034) ή Μ.Ο. ετήσιων επενδύσεων 29,9 εκ. ευρώ. Είναι ένα project που σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, έρχεται να καλύψει μια αναγκαιότητα του επιχειρηματικού κόσμου των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης και να δώσει μια αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο. Το νέο πάρκο αναμένεται να είναι έτοιμο να λειτουργήσει μέσα στο 2024. Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 150 επιχειρήσεις στην πλήρη ανάπτυξή του.
Το οικόπεδο που θα δημιουργηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο βρίσκεται στη θέση “Κοπρανά” στην περιοχή της Μαλάξας στα Κεραμειά. Η εταιρεία «ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ ΧΑΝΙΩΝ Α.Ε», συστάθηκε το 2010, ως Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία, με σκοπό την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου Χανίων, εκτάσεως 515 στρ. περίπου και είναι ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος Φορέας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου.
Κατά το χρονικό διάστημα 2010-2013 επεδίωξε με όλα τα νόμιμα μέσα και έλαβε τελικά όλες τις αναγκαίες προεγκρίσεις, ενώ εκπόνησε όλες τις αναγκαίες τεχνικές και οικονομικές μελέτες που αποτελούσαν προαπαιτούμενα για την έγκριση χωροθέτησης και ανάπτυξης του Πάρκου, μέσω Κ.Υ.Α που εκδόθηκε από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και ΥΠΕΚΑ. Την 1-7-2013 κατέθεσε πλήρη φάκελο στα αρμόδια Υπουργεία και στις 17-7-2013, ο φάκελος εξετάστηκε, όπως επιβάλλει ο νόμος, από τη Μεικτή Επιτροπή των δύο Υπουργείων στο πόρισμα /Πρακτικό της οποίας σημειώνεται: «Από την εξέταση του συνόλου των στοιχείων που υποβλήθηκαν διαπιστώθηκε η πληρότητα του φακέλου σύμφωνα με τα περιεχόμενα της ΚΥΑ Φ/Α.15/3/2226/170 (ΦΕΚ 583/Β/2012)».
Όσον αφορά στη χρηματοοικονομική υποστήριξη του έργου, η «ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ ΧΑΝΙΩΝ Α.Ε», αν και είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της αρμοδίως από το 2010, για την υπαγωγή του έργου στο ΕΣΠΑ, αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν προέβη στην Προκήρυξη Μέτρου Χρηματοδότησης Επιχειρηματικών Πάρκων, παρ’ ότι το είχε προαναγγείλει, προετοιμάσει και δεσμευτεί γι’ αυτό. Μετά από αυτό, η ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ. ΧΑΝΙΩΝ Α.Ε κατέθεσε αίτηση και πλήρη φάκελο στις 12-9-2013 στο ΤΑΑ Κρήτης για την υπαγωγή του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «JESSICA». Ο υπ’ όψη φάκελος εξετάστηκε αρμοδίως και το έργο έτυχε της δανειακής χρηματοδότησης του Προγράμματος.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα η ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ. ΧΑΝΙΩΝ Α.Ε προτίθεται να καλέσει σε ειδική εκδήλωση την Επιχειρηματική Κοινότητα με σκοπό την ανάλυση όλων των Επιχειρησιακών Παραμέτρων του Πάρκου και την προκήρυξη πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις επιχειρήσεις. Μέσα στο 2024 το επιχειρηματικό πάρκο Χανίων στη Μαλάξα θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει την δοκιμαστική λειτουργία του και να φιλοξενήσει τις πρώτες επιχειρηματικές μονάδες μικρής και μεσαίας όχλησης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα JESSICA κατά 4,76 εκατομμύρια ευρώ καθώς επίσης και από τη Τράπεζα Χανίων και την Παγκρήτια Τράπεζα με ποσά άνω των 2 εκατομ. ευρώ η καθεμία, ενώ και ο Φορέας συμμετέχει με ίδια κεφάλαια άνω του 1,8 εκατομ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών ανήκει στην Τράπεζα Χανίων που κατέχει το 40% μέσω της εταιρείας Κρητικά Ακίνητα, στο Επιμελητήριο Χανίων που έχει το 30% και στον ιδιώτη που κατέχει το υπόλοιπο 30%.
Είναι ένας αγώνας πολύχρονος που δικαιώνεται. Ένας αγώνας που χωρίς τις Τράπεζες, το Επιμελητήριο, τους φορείς που χρηματοδότησαν όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα μέσω του προγράμματος JESSICA και τη βοήθεια όλων, το έργο αυτό δεν θα γινόταν. Πρόκειται για ένα έργο πνοής που αποτελούσε απαίτηση της κοινωνίας και κανένας φορέας δεν πήρε την πρωτοβουλία όλα αυτά τα χρόνια για να το υλοποιήσει. Οι Τράπεζες με το Επιμελητήριο Χανίων έβαλαν στόχο να κάνουν αυτό το έργο. Η εγκατάσταση 150 και πλέον επιχειρήσεων δημιουργεί κύκλο εργασιών στον κατασκευαστικό κλάδο άνω των 600 εκ. ευρώ, με πρόβλεψη δημιουργίας 6.500 θέσεων εργασίας μη συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Τα μεγέθη αυτά που θα αποτελέσουν σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία στα επόμενα 10-15 χρόνια, αναμένεται να επέλθουν μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής στη διάρκεια κατασκευής των οποίων δημιουργήθηκαν 150 θέσεις εργασίας επίσης. Το έργο θα δώσει ζωντάνια και πνοή και κυρίως ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή, είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στη Δυτική Κρήτη.
Δημιουργούνται δίκτυα κοινής ωφέλειας, δρόμοι, δίκτυο αποχέτευσης, βιολογικός καθαρισμός, κοινόχρηστοι χώροι. Το συγκεκριμένο έργο έχει δυο χαρακτηριστικά, το πρώτο η συνεργασία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Παγκρήτιας, της Τράπεζας Χανίων, του Επιμελητηρίου Χανίων και του ιδιοκτήτη της γης και το δεύτερο η συγχρηματοδότηση από τις δυο τράπεζες και το πρόγραμμα JESSICA. Σε αυτή την περίοδο που η ρευστότητα παρουσιάζει δυσκολίες, το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο στάδιο που βρίσκεται σήμερα αν δεν υπήρχε αυτή η συγχρηματοδότηση και η μόχλευση ιδίων κεφαλαίων, τραπεζικών πόρων και ευρωπαϊκών πόρων.
Για να χαρακτηριστεί πετυχημένη η συγκεκριμένη επένδυση χρειάζονται δυο πράγματα. Η παράκαμψη του οικισμού της Μαλάξας μέχρι την είσοδο του Πάρκου με την χάραξη ενός νέου δρόμου τον οποίο ήδη έχει δεχθεί να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κρήτης, και -μελλοντικά ίσως- η οδική σύνδεση με την Νέα εθνική οδό στην διασταύρωση με τα Μεγάλα Χωράφια, εν όψει και της κατασκευής του ΒΟΑΚ, αλλά και σύνδεση του παλιού ΒΙΟΠΑ και του νέου ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ.
Η πολιτική ηγεσία έχει ήδη δεσμευθεί για ένα ειδικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης για τις επιχειρήσεις που το επιθυμούν. Το έργο θα προσφέρει πάρα πολλά, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία. Ήδη καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από τοπικές και όχι μόνο επιχειρήσεις που θέλουν να μετεγκατασταθούν. Είναι πολύ πρωτοποριακό έργο ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αξιοποιεί τους κοινοτικούς πόρους με έναν μοχλευτικό τρόπο. Είναι 4,76 εκατομμύρια σε πάνω από 14 εκατομμύρια επένδυση. Οι πόροι αυτοί επειδή είναι δανειακοί, χαμηλότοκου επιτοκίου – άρα δίνεται ρευστότητα χαμηλότοκη, αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία – θα επιστρέψουν για να γίνουν ξανά νέες επενδύσεις ανάλογες.
Οι δυο τράπεζες της Κρήτης ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσέφεραν το υπόλοιπο της χρηματοδότησης σε ένα έργο με ρίσκο, αλλά ένα έργο αναπτυξιακό και πολύ ωφέλιμο για τη μικρομεσαία επιχείρηση. Το έργο αποτελεί το 40% του προϋπολογισμού των έργων JESSICA που ήταν έξι στον αριθμό. Χωρίς το πρόγραμμα ήταν αδύνατο να γίνει αυτό το έργο. Ένα μεγάλο ποσό με χαμηλό επιτόκιο, κάνει μεσομακροπρόθεσμα βιώσιμο ένα τέτοιο έργο. Πρόκειται για ένα χαμηλότοκο δάνειο, το οποίο όταν επιστραφεί θα αποτελέσει πλέον εθνικούς πόρους που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για ανάλογα έργα. Έτσι ένα αναπτυξιακό έργο με πολλαπλά οφέλη για τα Χανιά και για την περιφέρεια, είναι ένα έργο που μπορεί να επαναληφθεί και σε άλλες περιφέρειες.
Στην Κρήτη είναι σημαντικό ότι υπάρχουν αυτές οι δύο τράπεζες οι οποίες και αποτελούν ένα θεσμό καθόλα αναπτυξιακό. Είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένες με την κίνηση των ευρωπαϊκών πόρων και καθίστανται αποτελεσματικές στη δυνατότητα να φτιάχνουν τοπικά αναπτυξιακά έργα μεγάλης σημασίας. Το Επιχειρηματικό Πάρκο αποτελεί ένα χρηστό παράδειγμα συνδυασμού και συνέργειας του ιδιωτικού τομέα, των κοινοτικών πόρων αλλά και του τραπεζικού τομέα, ο οποίος ξέρει να επιχειρεί και να περιορίζει το ρίσκο. Στην Ε.Ε. πλέον οι συνέργειες και η συμπληρωματικότητα είναι αυτά που αυξάνουν τη δυνατότητα της μόχλευσης, που αυξάνει δηλαδή το ποσό των χρημάτων που μπορούμε να κινήσουμε.
Στο ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ θα στεγαστούν επιχειρήσεις σύγχρονες, δυναμικές που θα δημιουργήσουν νέα παραγωγικά πρότυπα, νέα προϊόντα. Τότε θα έχει πραγματικά μια θετική συμβολή και βιωσιμότητα. Η εμπορική πολιτική θα είναι τέτοια, ούτως ώστε να αποτελέσει μία ελκυστική επένδυση για τις επιχειρήσεις που πρόκειται να εγκατασταθούν. Στην προσπάθεια αυτή βοήθησαν στελέχη από πολλές Δημόσιες Υπηρεσίες και Αρχές, κυρίως των αρμόδιων Υπουργείων, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τους ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία και την βοήθειά τους.
Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Jeagasc, Agriculture & Food Development Authority στο Δουβλίνο.
Το 2002 η παρουσίαση της προσωπικής του εμπειρίας στη λειτουργία της επιχείρησης που συμμετείχε, επιβραβεύτηκε από το ΕΔΕΤ. Διευθυντής το 2003 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, & μέλος του Δ.Σ, επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Χανίων & ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου το 2003.
Το 2006 συμμετείχε σε επίσκεψη της Τράπεζας της Ελλάδος στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη, πιστοποιημένος από το ΕΚΕΠΙΣ ως Εκπαιδευτής Ενηλίκων, και υπεύθυνος το 2006-7 προγραμμάτων του ΥΠΕΠΘΟ και της τότε Γ. Γ Ενηλίκων, στα προγράμματα του ΙΔΕΚΕ. Από το 2007 στην ATExcelixi της ATEbank, το 2012 στο Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.
Εργάσθηκε ως business development project manager, σύμβουλος επιχειρησιακής εκπαίδευσης, project manager, υπεύθυνος σχεδιασμού προώθησης υλοποίησης προγραμμάτων επιχειρηματικότητας, sales officer, κλπ. Το 2011 & το 2012 εκπροσώπησε την εταιρεία που ήταν τότε, στα Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών που διοργάνωσε το Ε.Ι.Ε.Π & συμμετείχε ως κριτής στην κριτική επιτροπή, στην κατηγορία Μάνατζερ της χρονιάς στην εξυπηρέτηση πελατών μεγάλης εταιρείας.
Tο 2013 συμμετείχε στην πιλοτική εκπαίδευση Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε δεξιότητες μέντορινγκ για επιχειρηματίες στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου mENTERing. Το 2014 μέσω της Τράπεζας Χανίων συμμετείχε στην αναδιοργάνωση & τον εκσυγχρονισμό της ιστορικής τοπικής εταιρείας ΑΒΕΑ.
Γενικός Διευθυντής το 2017 με καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου, στο Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων, το οποίο και παρουσίασε το 2017 προσκεκλημένος του Ιδρύματος Αντενάουερ στην 7η Ελληνογερμανική Συνέλευση στην Στουτγάρδη.
Πιστοποιημένος Project Manager & Administrator. Έχει συνεργαστεί με την ΚΕΕ, την ΓΣΕΕ, την ΓΣΕΒΕ, την ΕΣΕΕ και πλήθος άλλων Δημόσιων και Ιδιωτικών Φορέων σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σχετικά με την επιχειρηματικότητα. Από το 2021, Project Manager στη Μονάδα Παρακολούθησης Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ.
Νίκος Μουντάκης, Project Manager, Γεν. Δ/ντής με καθήκοντα Αναπλ/τη Δ/ντα Συμβούλου Επιχειρηματικού Πάρκου: “Η ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Πάρκου Χανίων ως παράγοντας επιπλέον οικονομικής ανάπτυξης του τόπου” | Date: 29/01/2024 © Energizing Greece Magazine | 3rd Edition March 2024 |
#EnergizingGreece
#BePartOfTomorrowsWorld #FollowTheLeadersOfE #GrowthEffectForGreece
#FollowThePioneers #ConnectingGreeks
#RegionsOfGreece #PrimeMinistersOfDelphi
#GreeceIsTheDestination #CreteIsTheDestination