Η περιβαλλοντική συνείδηση βρίσκεται, πλέον, στο επίκεντρο της συλλογικής μας ευαισθητοποίησης και η ανάγκη να προωθήσουμε βιώσιμες περιβαλλοντικές πρακτικές σε κάθε πτυχή της ζωής μας γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Ένα πεδίο στο οποίο η αλλαγή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο είναι ο εργασιακός χώρος, όπου περνάμε ένα σημαντικό μέρος της ημέρας μας.
Αειφορικός σχεδιασμός εργασιακού χώρου
Η εισαγωγή αειφορικών πρακτικών στον εργασιακό χώρο έχει δύο βασικούς άξονες: τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιρίου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των ανθρώπων που εργάζονται στο κτίριο όσο και εκείνων που ζουν γύρω από αυτό. Η χρήση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και επίπλων στον χώρο εργασίας μπορεί να τον μετατρέψει σε ένα βιώσιμο καταφύγιο που θα ωφελεί τόσο το περιβάλλον όσο και τους ανθρώπους.
Με συμμάχους την επιστήμη και την τεχνολογία ο εργασιακός χώρος μπορεί να οικοδομηθεί με βάση τον περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματος και την προαγωγή της αειφορικότητας. Υπάρχει, πλέον, ένας σημαντικός αριθμός λύσεων που μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα ενός εργασιακού χώρου χρησιμοποιώντας έπιπλα, δάπεδα και άλλα αντικείμενα κατασκευασμένα από ανανεώσιμα υλικά φυτικής προέλευσης αλλά και από ανακυκλωμένα υλικά. Ταυτόχρονα, με την επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων ή την ανακύκλωση τους, όταν αυτά φτάσουν στο τέλος ζωής τους και τη δημιουργία νέων αντικειμένων από τις πρώτες ύλες μειώνεται και το ενεργειακό αποτύπωμα των νέων προϊόντων.
Ανθρωποκεντρικό περιβάλλον
Σε ένα βιώσιμο εργασιακό χώρο οι καθημερινές απαιτήσεις της εργασίας μπορούν και πρέπει να συνδυάζονται αρμονικά με τις ανάγκες των εργαζομένων. Η ένταση του θορύβου, η απουσία ή παρουσία φυσικού φωτός και η ποιότητα του αέρα στον χώρο εργασίας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το περιβάλλον εργασίας και ταυτόχρονα τη συνολική ευεξία των εργαζομένων. Δίνοντας μεγαλύτερη σημασία σε αυτές τις παραμέτρους, μπορεί να δημιουργηθεί ένας εργασιακός χώρος που θα έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο. Ένα ανθρωποκεντρικό περιβάλλον χάρη στο οποίο οι εργαζόμενοι θα επιλέγουν να βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους.
Ένα ανθρωποκεντρικό περιβάλλον δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους κατανοώντας και υποστηρίζοντας τις διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να έχουν ανάλογα με το είδος εργασίας που θέλουν να επιτελέσουν και τον χαρακτήρα τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιδράσει θετικά στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τον εργασιακό χώρο και την εργασία τους συνολικά.
Ένας περιβαλλοντικά βιώσιμος εργασιακός χώρος είναι επένδυση σε ένα πιο φωτεινό και υγιές μέλλον. Η αειφορικότητα στον χώρο εργασίας είναι μία πρόκληση, την οποία μπορούμε όλοι να αποδεχθούμε αποδεικνύοντας ότι η ισορροπία μεταξύ της εταιρικής επιτυχίας, της περιβαλλοντικής διαχείρισης και της ευεξίας των εργαζομένων μας δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη για τον κόσμο που μοιραζόμαστε.
Ιφιγένεια Μπύρου, PR & Digital Marketing Specialist, EKA Hellas: “Μετατρέποντας το γραφείο σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο καταφύγιο” | Date: 20/02/2024 © Energizing Greece Magazine | 3rd Edition March 2024 |
#EnergizingGreece
#BePartOfTomorrowsWorld #FollowTheLeadersOfE #GrowthEffectForGreece
#FollowThePioneers #ConnectingGreeks
#RegionsOfGreece #PrimeMinistersOfDelphi
#GreeceIsTheDestination #CreteIsTheDestination