Οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων
Ζούμε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, όπου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάζει μεγάλη αστάθεια. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις είναι πλέον η νέα κανονικότητα. Οι πόλεμοι που μαίνονται σε γειτονικές μας χώρες, η ενεργειακή και κλιματική κρίση, ο πληθωρισμός, το γεγονός ότι το 2024 είναι κρίσιμο έτος εκλογών σε Αμερική και Ευρώπη κάνουν τον κόσμο μας λιγότερο προβλέψιμο. Πρέπει συνεπώς να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε οποιαδήποτε είδους εκτίμηση καθώς τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυτής της καινοφανούς συνθήκης δεν έχουν καταστεί ακόμα ορατά.
Ωστόσο, μιλώντας συγκεκριμένα για την Ελλάδα, θα τολμήσω να πω πως παρά τις εξωγενείς δυσμενείς συνθήκες, παραμένει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις . Η οικονομία μας μεγεθύνεται για 10ο συνεχόμενο τρίμηνο, με βάση το ύψος των επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών.
Η υλοποίηση μεταρρυθμιστικών τομών, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και η θεσμοθέτηση κινήτρων για την πραγματοποίηση απαιτητικών επενδυτικών εγχειρημάτων, που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, συμβάλλουν δραστικά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην τόνωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών.
Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι η άνοδος του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων ασκούν πιέσεις στο πεδίο της αγοράς ακινήτων, επηρεάζοντας την αγοραστική δύναμη και οδηγώντας σε άνοδο των τιμών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι προφανές ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων δημιουργεί σημαντικές στρεβλώσεις και υπάρχει σημαντική ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο θα βρει εφαρμογή και στη χώρα μας, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ελληνική κτηματαγορά βιώνει μια άνθηση τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας επίπεδα που θυμίζουν την προ μνημονίων εποχή , ενώ το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστό και ως «Ελλάδα 2.0», δημιουργεί ένα συναρπαστικό, αλλά και πολυσύνθετο τοπίο. Ακόμα, η στροφή προς βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά κτήρια, καθώς και η έμφαση που δίνεται στην ψηφιακή συνδεσιμότητα των ακινήτων, διαμορφώνουν με τη σειρά τους νέες τάσεις στον κλάδο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι το 2023, η συνολική αξία των αγοραπωλησιών ξεπέρασε τα 2,2 δις. ευρώ, στοιχεία που αποτελούν αριθμό-ρεκόρ για τη χώρα μας.
Επιπλέον, εκτός από τη στρατηγική μας θέση και την ελκυστικότητα του ελληνικού τουρισμού, ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως η “Golden Visa” , η ζήτηση για την οποία έχει αυξηθεί στις περιοχές όπου διατηρείται ακόμα στο ύψος των 250.000€ (Πειραιάς, Δυτικά Προάστια και αλλού). Επίσης ο θεσμός του “Non-Dom” (επενδυτές που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα) και τα φορολογικά προνόμια για ξένους συνταξιούχους, προσφέρουν ισχυρά κίνητρα για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας.
Η ζήτηση παρατηρείται αυξημένη για μόνιμες κατοικίες, από Έλληνες και ξένους αγοραστές είτε για ιδιοκατοίκηση, είτε για επενδυτικούς σκοπούς. Εκτός από την έντονη δραστηριότητα που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, τα νότια προάστια και ιδιαίτερα η Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αιχμή του δόρατος τη μεγάλη ανάπλαση του Ελληνικού, προσελκύουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, οδηγώντας σε μια συνολική αναμόρφωση του όλου αστικού ιστού.
Παράλληλα ο τόπος μας, με το μοναδικό φυσικό του κάλλος και τα πανέμορφα γραφικά τοπία, αποτελεί πόλο έλξης και για αγοραστές εξοχικών κατοικιών. Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη αξία στα εξοχικά, καθώς με ένα χαμηλό ποσό, σε σχέση με άλλες χώρες, μπορεί κανείς να αγοράσει σπίτι κοντά στη θάλασσα ή με θέα σε αυτήν. Υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης σε εναλλακτικούς νησιωτικούς προορισμούς, όπως είναι η Σκύρος, η Λέρος, η Κάρπαθος, και όχι μόνο, στους οποίους έχουν προστεθεί πτήσεις τσάρτερ με τη ζήτηση να είναι ήδη πολύ μεγάλη, ιδίως από ξένους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν την επιθυμία να εξερευνήσουν διαφορετικές τουριστικές επιλογές.
Επίσης, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η επέκταση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης μέσω πλατφορμών ,όπως το Airbnb, πέρα από την προαναφερθείσα αρνητική επίδρασή της, έχει οδηγήσει ασφαλώς σε αυξημένη ζήτηση για διαμερίσματα προς εκμετάλλευση, ενώ η άνοδος του τουρισμού προσελκύει επενδύσεις σε καινοτόμες ξενοδοχειακές μονάδες, με γνώμονα την αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος.
Ακόμα, παρόλη την τάση για τηλεργασία που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ζήτηση για σύγχρονους και ποιοτικούς χώρους γραφείων έχει μείνει σταθερή, συνεπικουρούμενη από τη διαρκή ανάπτυξη του επιχειρείν και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Παράλληλα, μεγάλη ζήτηση παρουσιάζεται και για αποθηκευτικούς χώρους (logistics), λόγω της γιγάντωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου τα τελευταία χρόνια, με την Ελλάδα να καταγράφει θετικές αποδόσεις και σε αυτά τα ακίνητα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εν γένει, η αγορά ακινήτων στη χώρα μας διανύει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συνάμα απαιτητική περίοδο, με νέες προκλήσεις και ευκαιρίες να διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου. Η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, η στροφή προς βιώσιμες και «πράσινες» λύσεις, καθώς και η συνολικότερη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη και την ευημερία του τομέα της αγοράς και διαχείρισης ακινήτων.
Katerina Mitsotaki, Director, BARNES Greece: “Ελληνική αγορά ακινήτων: Πόλος έλξης για τους διεθνείς επενδυτές” | Date: 15/02/2024 © Energizing Greece Magazine | 3rd Edition March 2024 |
#EnergizingGreece
#BePartOfTomorrowsWorld #FollowTheLeadersOfE #GrowthEffectForGreece
#FollowThePioneers #ConnectingGreeks
#RegionsOfGreece #PrimeMinistersOfDelphi
#GreeceIsTheDestination #CreteIsTheDestination