Σχετικά με τις προτάσεις ανάπτυξης της Αστικής Γεωργίας στο μέλλον και τα ενδιαφέροντα ευρήματα που προέκυψαν μέσα από ένα καινοτόμο διαδραστικό παίγνιο προσομοίωσης που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της 3ης διοργάνωσης “Thessaloniki Design Week”, ενημερώνει το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:
Περιαστικά αγροκτήματα, αστικές κάθετες υδροπονικές καλλιέργειες, λαχανόκηποι υπερτροφών με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, για την ανάπτυξη της αστικής γεωργίας στην Κεντρική Μακεδονία προτείνει το οικοσύστημα Αγροδιατροφής και Design.
Σε ένα καινοτόμο παιχνίδι προσομοίωσης ενός μελλοντικού σεναρίου, που αποτελεί ένα βραβευμένο εργαλείο του Joint Research Centre (JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διερεύνησε τη δυναμική της Αστικής Γεωργίας στην περιοχή, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση πολιτικών για την Αγροδιατροφή.
Στο πλαίσιο του 3ου “Thessaloniki Design Week”, που είχε ως κύριο αντικείμενο τις ποικίλες εκφάνσεις του Design που υπηρετούν τη γαστρονομία, υλοποιήθηκε, στις 7 Ιουνίου 2023, παίγνιο προσομοίωσης σεναρίου ‘Urban Farming 2030’, με επιλεγμένους παίκτες του περιφερειακού οικοσυστήματος. Όσοι συμμετείχαν, σε ρόλο επιχειρηματία, εκπροσώπου της διακυβέρνησης ή του πολίτη, προσομοιώθηκαν σε ένα σενάριο στο μέλλον και ανέπτυξαν καινοτόμες στρατηγικές προκειμένου να επιτύχουν τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους που έθεσαν.
Κοινό όραμα του εγχειρήματος αποτέλεσε μέχρι και το 2030 η πλειοψηφία των πολιτών να απασχολείται στην παραγωγή τροφίμων εντός ή γύρω από τα όρια της αστικής περιοχής που διαβιώνει, όπου, ενσωματώνοντας πρακτικές βιώσιμης γεωργίας και έξυπνες τεχνολογίες, να επιτυγχάνουν αυτονομία διατροφής, αλλά και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της περιοχής με την προώθηση των τοπικών προϊόντων τους.
Για τους “παίκτες”, σημαντική στρατηγική προτεραιότητα αποτέλεσε η ενσωμάτωση καινοτομικών μεθόδων καλλιέργειας, παραγωγής και μεταποίησης των προϊόντων της αστικής γεωργίας και προτάθηκαν δράσεις όπως:
– ευρείας προώθησης και ενημέρωσης των πολιτών για τα οφέλη της αστικής καλλιέργειας
– εμπλοκής του οικοσυστήματος Αστικής Γεωργίας (ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, επιχειρήσεις, ΜΚΟ κ.λπ.), για την επίτευξη συνεργειών μεταξύ τους
– επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες που θα μπορέσουν να ευνοήσουν τον κλάδο και να προσελκύσουν πολίτες
– δημιουργίας μονάδων μεταποίησης σε κοντινή απόσταση από τις πόλεις της περιοχής ή/και τροφοδοσίας πρώτης ύλης σε υφιστάμενες μονάδες
– υποστήριξης περιαστικών αγροκτημάτων σε επιλεγμένους υποκλάδους (π.χ. Αστική Μελισσοκομία) και μεθόδους καλλιέργειας (π.χ. κάθετων θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας ή/και λαχανοκομικών προϊόντων)
– υποστήριξης των νοικοκυριών με παροχή έτοιμων και αυτόνομων kit για όλα τα στάδια υδροπονικής καλλιέργειας (οικιακής), άρα και επιχειρήσεων για την παραγωγή αντίστοιχων προϊόντων
– εκπαιδευτικών δράσεων και πρακτικών με τη δημιουργία λαχανόκηπων από μαθητές, για την ανάπτυξη συνεργατικών και οργανωτικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη σχέσεων με την ευρύτερη κοινότητα, αλλά και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Δεδομένου ότι, στο μέλλον, το παγκόσμιο σύστημα διατροφής αναμένεται να βιώσει μια άνευ προηγουμένου συρροή οικονομικών και κοινωνικών πιέσεων, αφού το μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού θα φτάσει τα 8,5 δισεκατομμύρια έως το 2030, με το 50% αυτού να διαμένει σε αστικούς ιστούς, η προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα ανταγωνισμού για πόρους όπως γη, νερό, ενέργεια και τρόφιμα, και με εμφανείς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, λύσεις όπως η Αστική Γεωργία, που έχει πολλαπλό θετικό αποτύπωμα σε άτομα και κοινωνία, θα καταστεί επιτακτική.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Αστική Γεωργία επανεμφανίστηκε δυναμικά τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων και κορυφώθηκε στην περίοδο της πανδημίας του COVID-19. Οι μορφές που αναπτύσσονται παγκοσμίως αφορούν κυρίως σε αστικούς ή περιαστικούς λαχανόκηπους, λαχανόκηπους σε ταράτσες / μπαλκόνια, εφαρμογές υδροπονίας, αεροπονίας, aquaponics, κάθετες καλλιέργειες, σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους. Σε όποια μορφή ή μοντέλο και αν συναντήσουμε την Αστική Γεωργία, τα οφέλη της είναι πολύπλευρα, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή ποιοτικών και βιολογικών προϊόντων, στην αύξηση της διατροφικής επάρκειας και της ασφάλειας των τροφίμων, στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στο ευ ζην, στην ενίσχυσης της βιωσιμότητας των πόρων και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα
Follow us στη σελίδα στο LinkedIn ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα