- Το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και όχι τροχοπέδη της επιχειρηματικότητας
- Νέος Αναπτυξιακός Νόμος: Στηρίζει την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, περιορίζει δυναμικά τη γραφειοκρατία, προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης
Οι συνέπειες στον τομέα της ενέργειας, τον πληθωρισμό, το κόστος δανεισμού και τις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ήδη εμφανιστεί, δημιουργώντας επιπλέον δυσκολίες στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις εξελίξεις σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η χώρα μας. Το πρόβλημα δεν είναι καν ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία σαράντα χρόνια. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση είχε παρέμβει για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια με ποσά που υπερέβησαν τα 2 δισ. ευρώ.
Για την αντιμετώπιση, όμως, της κατάστασης που δημιουργούν οι πολεμικές συνθήκες, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τόσο σε εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για τη στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ακραίες καταστάσεις οι οποίες εξελίσσονται αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη οδηγούν στην κατάρτιση άμεσα υλοποιήσιμων σχεδίων που θα αποσυνδέουν τη γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση. Ήδη η Ευρώπη έχει κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Παρ΄όλα αυτά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεχίζεται κανονικά με δεδομένο ότι μόνο η ανάπτυξη μπορεί να παρέχει διεξόδους διαφυγής από τις δύσκολες συγκυρίες. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά αισιόδοξη και όλες οι προβλέψεις θετικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει τη θετική προκαταρκτική αξιολόγησή της για το πρώτο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ που είχε υποβάλει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η εκταμίευση αναμένεται για τον Απρίλιο του ’22 κάτι που θα προσδώσει ιδιαίτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Βασική αρχή τής αναπτυξιακής πολιτικής τής κυβέρνησής μας είναι ότι το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και όχι τροχοπέδη της επιχειρηματικότητας. Αυτή η αρχή χαρακτηρίζει και τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Στηρίζει την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, περιορίζει δυναμικά τη γραφειοκρατία, προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, ενισχύει τα δίκτυα και τις συνέργειες των επιχειρήσεων, στηρίζει τον υγιή ανταγωνισμό σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και εντάσεως γνώσης, διαμορφώνει μια νέα εξωστρεφή εθνική ταυτότητα (branding), ενισχύει τη δημιουργία αλυσίδων αξίας. Τα αναπτυξιακά πλάνα της κυβέρνησης θα συνεχιστούν αδιαλείπτως. Μαζί με τους επενδυτές και εν γένει την επιχειρηματική κοινότητα αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας προς όφελος της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας.
Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων: “Αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας” | Date: 10/03/2022 © Energizing Greece Magazine | 1st Edition March 2022 |
| 1st Edition Energizing Greece Magazine | March 2022 |
|Follow the Leaders of “E”, Entrepreneurship, Equity, Economy, Education, Environment, Energy|