Με πυξίδα την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την συνεργατικότητα και την ανάπτυξη κλίμακας και καταλύτη τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις ποιοτικές επενδύσεις, το ελληνικό επιχειρείν καλείται να γυρίσει σελίδα. Παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από την οικονομική κρίση φτάνοντας μέχρι σήμερα στην πανδημική κρίση, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει καταφέρει να παρουσιάσει θετικό πρόσημο, με τις προβλέψεις να είναι ευοίωνες και για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Στόχος είναι η χώρα να βάλει τα θεμέλια για μία στέρεη ανάπτυξη που θα συμβάλει στην κοινωνική ευημερία και πρόοδο, θα πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες και θα ανοίξει νέες προοπτικές για τις επόμενες δεκαετίες. Με αυτό τον τρόπο θα χτιστεί μία οικονομία παντός καιρού, πιο ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις και προκλήσεις.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή εικόνα της Ελλάδας, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος, ισχυροποιείται και ανακάμπτει με αργά αλλά σταθερά βήματα. Κατέχει, πλέον, έναν σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη εταιρειών κολοσσών. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί από τις νέες επενδύσεις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των θέσεων εργασίας αφορά Έλληνες που έφυγαν λόγω της κρίσης των προηγούμενων ετών.
Ένα από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν μέσα στην κρίση είναι οι μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις που έλαβαν χώρα, οι οποίες δεν δημιούργησαν μόνο κίνηση αξίας ή εργασίας αλλά διαμόρφωσαν το γενικότερο επενδυτικό κλίμα. Άλλωστε, πρέπει να επισημανθεί ότι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για να υλοποιηθεί θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να σχεδιαστούν σωστά τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με σκοπό την αύξηση τόσο των επενδύσεων όσο και των εξαγωγών.
Σε “κινητήρια δύναμη” της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται και το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων με τον τομέα της τεχνολογίας να αποσπά σημαντικό μερίδιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η επιχειρηματική «στροφή» πολυεθνικών κολοσσών προς τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και τα τεχνολογικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας πιστοποιεί πως η νεοφυής ελληνική επιχειρηματικότητα ανοίγει δρόμους προόδου. Επενδύονται περισσότερα χρήματα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και προσελκύονται σημαντικά μυαλά που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα κατά την κρίση.
Ωστόσο, σήμερα καλούμαστε να πάμε ένα βήμα πιο πέρα και να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον και τον ρόλο του ελληνικού επιχειρείν. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα στοχεύει στην βιωσιμότητα, την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, την αειφορία και το “scale-up” της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Τα επόμενα χρόνια, κεφαλαιοποιώντας τους αναπτυξιακούς πόρους και το παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε μπροστά μας, από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να κρατήσουμε τα πλεονεκτήματα των επιτυχημένων επιχειρήσεων διατηρώντας ανοιχτές γέφυρες συνεργασίας προς όλες τις κατευθύνσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα των εγχώριων συνεργασιών, συνεργασίες που θα ενισχύσουν το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα, θα μεγιστοποιήσουν εσωτερικά την υπεραξία αλλά και τις “win-win” σχέσεις.
Σταθερότητα και ανάπτυξη σε ντόμινο εξελίξεων
Δυστυχώς το παγκόσμιο οικοσύστημα συνεχώς μεταβάλλεται και επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η ουκρανική κρίση δημιουργεί έντονη ανησυχία στην ελληνική αγορά για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας ασφάλειας, για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική επίπτωση της στην ελληνική αγορά, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ελλείψεων αγαθών στην αγορά. Η γεωπολιτική αναταραχή στην Ουκρανία αναμένεται να επιφέρει ντόμινο εξελίξεων, καθώς άνοιξε ένας νέος γύρος κλιμακώσεως των ενεργειακών τιμών στην Ευρώπη, οι οποίες επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, τις πρώτες ύλες, το κόστος παραγωγής, γεγονότα που καταλήγουν σε ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και αγαθά.
Οι αγορές μοιάζουν να ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία. Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας -φυσικό αέριο και πετρέλαιο- ήδη έχουν εκτιναχθεί, ενώ ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT ενδέχεται να διαταράξει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, καθώς η παγκόσμια αγορά έρχεται αντιμέτωπη με νέους κανόνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Ουκρανία, στη χώρα δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρείες, κυρίως στον κλάδο της εμπορίας φρούτων και λαχανικών, εστίασης και τουρισμού, διαθέτοντας εκεί γραφεία αντιπροσώπευσης. Η Ουκρανία καταλαμβάνει ισχυρή θέση στην παραγωγή δημητριακών και σιτηρών, σε παγκόσμιο επίπεδο και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα θα δημιουργήσει προβλήματα στην αλευροβιομηχανία. θα δημιουργηθούν ελλείψεις σε παγκόσμια κλίμακα, πράγμα που θα ωθήσει τις τιμές σε μεγάλα ύψη, τόσο στο σιτάρι, στο καλαμπόκι και στα άλλα κτηνοτροφικά φυτά, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν αλυσιδωτές αναταράξεις στην οικονομία. Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί και στις μεταλλουργικές εταιρείες, καθώς Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν βασικούς προμηθευτές χάλυβα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα έρχονται αντιμέτωπες με μια νέα σκληρή πραγματικότητα. Οι επιπτώσεις της ενεργειακής και ουκρανικής κρίσης είναι πολυδιάστατες και είναι εξαιρετικά δύσκολο η Ελλάδα να τις αντιμετωπίσει μόνη της. Συνεπώς, κρίνεται επιβεβλημένη η κοινή δράση της Ευρώπης. Χρειάζεται μια νέα πρωτοβουλία, υπό την ευρωπαϊκή “ομπρέλα”, ώστε να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής κρίση και να καλυφθεί το κόστος των δαπανών για τις επιχειρήσεις.
Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΥΡΑΜΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΑΕ | Date: 04/03/2022 © Energizing Greece Magazine | 1st Edition March 2022 |
| 1st Edition Energizing Greece Magazine | March 2022 |
| Be Part of Tomorrow’s World |