Καινοτομία, τεχνολογία, ψηφιοποίηση, συστήματα φιλικά προς το περιβάλλον αποτελούν τις λέξεις κλειδιά για τα σύγχρονα μοντέλα παραγωγής αλλά και για τη σύγχρονη καθημερινότητα. Οι οικονομίες που σπεύδουν να ενστερνιστούν και να προσαρμοστούν σε αυτή την πραγματικότητα, εξασφαλίζουν μια ανταγωνιστική θέση στο μέλλον. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος μας, στη συνολική προσπάθεια που καταβάλουμε ως κυβέρνηση για την προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Στην προσπάθεια να εντάξουμε την Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων προσαρμογής στις συνθήκες που δημιουργεί η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά και των ηγετών στην ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά μας, στο σταυροδρόμι μεταξύ τριών Ηπείρων, Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.
Το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην προσπάθεια αυτή, είμαστε όλοι εμείς, το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας – και δη η νέα γενιά – που διαθέτει υψηλή επιστημονική κατάρτιση και ειδίκευση. Όπως επεσήμανε προσφάτως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, τη μαθητική ομάδα Minders, η οποία κατέκτησε την 5η θέση στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, «έχουμε ελληνικές εταιρείες, με ελληνική τεχνογνωσία, ελληνικά κεφάλαια, ελληνικά μυαλά, που αναπτύσσουν εφαρμογές και προϊόντα που είναι παγκοσμίως ανταγωνιστικά». Τρανή απόδειξη, η εξαγορά, μόλις πριν λίγες ημέρες, σημαντικού ποσοστού της ελληνικής fintech Viva Wallet από τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό JPMorgan.
Είναι βέβαια πραγματικότητα ότι μεγάλος αριθμός σημαντικών «ελληνικών μυαλών» ζει και δραστηριοποιείται με επιτυχία εκτός Ελλάδας, στερώντας μεν από τη χώρα ζωτικό δυναμικό, λειτουργώντας δε, ταυτόχρονα, ως πολύτιμος πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό. Εργαζόμαστε σκληρά για να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα συνθήκες που θα αποτρέψουν, στο μέλλον, ένα ζημιογόνο brain drain – και νομίζω βρισκόμαστε ήδη σε καλό δρόμο. Και παράλληλα, επιλέγουμε να εντάξουμε τους υπάρχοντες πρεσβευτές της επιστήμης, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, στην εθνική προσπάθεια διαμόρφωσης του νέου προσώπου της Ελλάδας, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση, επιχειρούμε στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, να οικοδομήσουμε, μεταξύ άλλων, ένα Εθνικό Δίκτυο εκπροσώπων της επιστήμης, της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, του επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Ένα Εθνικό Δίκτυο που θα διευκολύνει τη ροή ανθρώπων, ιδεών και κεφαλαίων με στόχο την προώθηση καινοτόμων ιδεών αλλά και την πρακτική εφαρμογή τους για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου. Εργαλείο μας και σε αυτή την προσπάθεια είναι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ο οδικός χάρτης των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας.
Σημαντικός κρίκος στο Εθνικό αυτό Δίκτυο φιλοδοξούμε να είναι και το Silicon Valley Greek Hub, ένας θεσμοθετημένος ελληνικός κόμβος καινοτομίας στην παγκόσμια κοιτίδα της τεχνολογίας και καινοτομίας, στη Sillicon Valley, κατά το πρότυπο του συνόλου σχεδόν των χωρών της Ε.Ε. αλλά και των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου. Αυτός είναι ένας από τους στόχους της προσεχούς επίσκεψής μου στο Σαν Φρανσίσκο, εντός του Μαρτίου. Η θεσμοθέτηση δηλαδή της συνεργασίας του κράτους με τους Έλληνες και Ομογενείς που αναπτύσσουν δράσεις καινοτομίας και δραστηριοποιούνται στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων. Ο ρόλος του Silicon Valley Greek Hub θα είναι διττός. Αφενός η στήριξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων της Silicon Valley και αφετέρου η προσέλκυση επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα.
Η συγκυρία είναι ευτυχής και το momentum ευνοϊκό, καθώς μετά από σκληρή και στοχευμένη δουλειά της κυβέρνησης κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια, η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει τη φήμη της ως αξιόπιστη, δυναμική οικονομία και ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, ειδικότερα στις επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης. Με σημαντικά φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και με ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τεχνοβλαστών, έχουμε θέσει τα θεμέλια που καθιστούν την Ελλάδα περιφερειακό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης.
Η διαφοροποίηση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδύσεων στην Ελλάδα, από τους παραδοσιακούς κλάδους της αγοράς ακινήτων και του τουρισμού, σε δυναμικά εξελισσόμενους κλάδους όπως η υψηλή τεχνολογία και οι βιοεπιστήμες επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα παγκόσμιων κολοσσών όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, η Cisco, η Google.
Στο δρόμο για την πρωτοπορία στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, καθοριστική θα είναι επίσης η μείωση της εξάρτησης από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας και η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και σε αυτόν τον τομέα, η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, έχοντας καταγράψει σημαντικές επιτυχίες.
Το εγχείρημα της Αστυπάλαιας, του πρώτου «έξυπνου και βιώσιμου» νησιού της Μεσογείου, παρουσιάστηκε ως πρότυπο, στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη (COP26), τον περασμένο Νοέμβριο 2021. Ο ενεργειακός μετασχηματισμός του νησιού του νοτιοανατολικού Αιγαίου άνοιξε το δρόμο για το τρέχον πρόγραμμα Greco Islands, το μεγαλόπνοο έργο της μετατροπής των νησιών της Ελλάδας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας και ενεργειακής αυτονομίας, μια φωτογραφία από το μέλλον, πριν από το μέλλον, σήμερα.
Αυτό είναι το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας, της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, στην προώθηση του οποίου καλούμαστε όλοι να είμαστε συμμέτοχοι με υπερηφάνεια και με όραμα!
Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια: “Διεκδικώντας μια θέση στην πρωτοπορία” | Date: 14/02/2022 © Energizing Greece Magazine | 1st Edition March 2022 |
| 1st Edition Energizing Greece Magazine | March 2022 |
|Follow the Leaders of “E”, Entrepreneurship, Equity, Economy, Education, Environment, Energy|