H ανάγκη για επένδυση στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι πλέον επιτακτική για όλες τις σύγχρονες επιχειρήσεις.
Ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει όλους τους κλάδους, αλλά κυρίως τον αγροτικό και κατ’ επέκταση τον οινοποιητικό κλάδο, είναι η κλιματική αλλαγή. Ειδικά για την παραγωγή κρασιού και την οινοποιία, η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς εχθρούς λόγω της αλλοίωσης- ακόμα και εξαφάνισης- με τις οποίες απειλεί συγκεκριμένες ποικιλίες. Οι νέες εξελίξεις επιτάσσουν την ανάγκη για νέους, καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης των νέων δεδομένων, για περαιτέρω έρευνα σε εδάφη και ποικιλίες.
Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι όμως μόνο περιβαλλοντική ή οικονομική , όπως συνήθως αναφέρεται, αλλά και κοινωνική. Η κοινωνική βιωσιμότητα είναι εξίσου επιτακτική και εστιάζει στις επιδράσεις μιας επιχείρησης στους ανθρώπους. Η ποιότητα των σχέσεων μιας εταιρίας με τα κοινά της είναι ζωτικής σημασίας και είναι πολύ σημαντικό να διαχειρίζεται την επιρροή που έχει σε αυτά, προς όφελος του συνόλου.
Στόχος μας στην οινοποιία Μπουτάρη είναι να δουλεύουμε πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα σε όλα τα επίπεδα.
Αφουγκραζόμαστε συνεχώς τις νέες καταναλωτικές τάσεις και δημιουργούμε προϊόντα για να εξυπηρετήσουμε τις νέες ανάγκες των καταναλωτών. Γενικότερα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία τάση προς τρόφιμα, και γιατί όχι, και κρασιά χορτοφογικά, vegan, χωρίς γλουτένη κ.α. Για να ικανοποιήσουμε την νέα τάση για φυσικά κρασιά πρόσφατα λανσάραμε μία νέα σειρά περιορισμένης παραγωγής από φυσικά και βιολογικά κρασιά, τα Boutari Naturally.
Η οινοποιία Μπουτάρη, με ιστορία 142 χρόνων στην παραγωγή και εμπορία ποιοτικών κρασιών είχε πάντα στόχο της την πρωτοπορία, την εξέλιξη και την ανάδειξη των δυνατοτήτων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της κάθε αμπελουργικής ζώνης. Σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες εξελίξεις, μελετάμε ένα σχέδιο δράσης και επενδύσεων βασισμένο στους ακόλουθους άξονες:
- Εκσυγχρονισμός του αμπελουργικού και οινοποιητικού εξοπλισμού με χρήση πιο οικονομικών κινητήρων
- Εφαρμογή μεθοδολογιών αμπελουργίας ακρίβειας με σκοπό μειωμένες εισροές σε λιπάσματα
- Χρήση υλικών συσκευασίας με όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα
- Ανάκτηση του CO2 από την αλκοολική ζύμωση
- Αξιοποίηση των υποπροϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας
Οι προσπάθειές μας εστιάζονται στην ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα με σεβασμό στο περιβάλλον, στη γη και στον άνθρωπο. Σε αυτά τα πλαίσια πρόσφατα παρουσιάσαμε τα κρασιά του “Scalarea Estate”, του κτήματός μας στην Κρήτη, αποτελέσματα του πλάνου αναμπέλωσης που υλοποιήσαμε πριν από 6 χρόνια. Ο συγκεκριμένος αμπελώνας αγοράστηκε το 1989 και το εν λόγω πλάνο στηρίχτηκε στη γνώση από τη συστηματική έρευνα στις ποικιλίες και το terroir, που αποκτήθηκε τα τελευταία 26 χρόνια (1989-2015). Το αποτέλεσμα ήταν ανάλογο των προσδοκιών μας, δημιουργήσαμε έναν αμπελώνα με πολύ υψηλό ποιοτικό δυναμικό, που αναδεικνύει πλήρως τις δυνατότητες του κρητικού εδάφους. Φέτος, επαναλανσάρουμε τα κρασιά του κτήματος με τη σειρά Scalarea Estate και συγκεκριμένα με τα λευκά: Scalarea και Φανταξομέτοχο, το ερυθρό Scalarea, καθώς και το γλυκό Ιουλιάτικο.
Η οινοποιία Μπουτάρη ήταν από τις πρώτες Ελληνικές οινοποιίες που επένδυσαν όχι μόνο στην οινοποίηση, αλλά και στην εμπορία ποιοτικών εμφιαλωμένων Κρητικών κρασιών, εντός και εκτός συνόρων. Εκτός από την παραγωγή πολύ υψηλής ποιότητας κρασιών τηρώντας πάντα τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, στόχος της οινοποιίας Μπουτάρη στην Κρήτη είναι να προάγει την κουλτούρα του οινοτουρισμού μέσω του επισκέψιμου οινοποιείου της στο Σκαλάνι, καθώς και του αγροτουρισμού μέσω των τριών πολυτελών σουιτών που είναι χτισμένες κυριολεκτικά μέσα στον αμπελώνα!
Μαρίνα Μπουτάρη, Εμπορική Διευθύντρια