Με την εκδήλωση «Πρόληψη – Η Καλύτερη Προοπτική για το Σύστημα Υγείας» το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ έλαβε μέρος στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) Γ. Πατούλη φιλοξενήθηκε στο Περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής.
Ο Γ. Πατούλης, στην ομιλία του επισήμανε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η εφαρμογή προγραμμάτων μέσω των ΚΕΠ Υγείας και του ΕΔΔΥΠΠΥ προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στην παρούσα φάση να μετουσιωθεί το όραμα της πρόληψης σε πράξη, ενώ χαρακτήρισε ως αισιόδοξο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την αξιοποίηση πάνω από 150 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πρόληψη και τη θωράκιση της υγείας των πολιτών. «Μέσα από τη βούληση αυτή της κυβέρνησης, με βασικό οδηγό την εμπειρία του ΕΔΔΥΠΠΥ, τη συνεργασία Κεντρικής Διοίκησης, Περιφερειών και Δήμων μπορούμε να επεκτείνουμε τη δράση των ΚΕΠ Υγείας και να επωφεληθούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Προτεραιότητά μας, στην Περιφέρεια Αττικής και στο ΕΔΔΥΠΠΥ είναι η προστασία της ζωής των πολιτών. Η Πρόληψη μέσα από οργανωμένα προγράμματα δημόσιας υγείας αποτελεί την καλύτερη προοπτική για το Σύστημα Υγείας. Οφείλουμε όλοι μαζί να εργαστούμε προκειμένου να σταματήσουν να φεύγουν οι επιστήμονές της και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει η Ελλάδα μια χώρα του τουρισμού υγείας της ευεξίας και της ευζωίας» σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Τι είναι το ΕΔΔΥΠΠΥ
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ομιλητές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον του δικτύου, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. Αποτελεί τη συνένωση 3 Δικτύων: του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. που ιδρύθηκε το 2005, του Εθνικού Δικτύου Δήμων Προαγωγής Υγείας που ιδρύθηκε το 2007 και του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που ιδρύθηκε το 1994. Και έχει ως αποκλειστικό του σκοπό την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της Υγειονομικής Ενημέρωσης, της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Προληπτικής Ιατρικής. Σήμερα αριθμεί 238 ΟΤΑ Μέλη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Σημαντική αναγνώριση για την πολυετή προσφορά του αποτελεί η πιστοποίησή του, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα Εθνικής Εμβέλειας Δίκτυο Πόλεων που ακολουθεί τα κριτήρια και τη μεθοδολογία του Π.Ο.Υ. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων είναι το Δίκτυο των Δήμων της χώρας μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει δεσμευθεί ότι θα προωθεί τη φιλοσοφία, τις αξίες και τις αρχές των Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. στους ΟΤΑ μέλη του και για τον λόγο αυτό είναι ένα από τα 32 πιστοποιημένα Εθνικά Δίκτυα πόλεων του Π.Ο.Υ. Το Δίκτυο, μεταφέρει την τεχνογνωσία που αναπτύσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις πόλεις μέλη του. Από το 1988 που ο Π.Ο.Υ. ξεκίνησε την συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την προαγωγή της υγείας μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί μια μεθοδολογία και μια τεράστια εμπειρία την οποία αξιοποιούν περισσότερες από 100 πόλεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Τα ΚΕΠ Υγείας
Για την ομαλή παροχή υπηρεσιών υγείας στον τομέα της πρόληψης από τους ΟΤΑ μέλη, το 2014 ιδρύθηκε η δομή των κέντρων πρόληψης υγείας (ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ). Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένα Εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την παροχή υπηρεσιών συντονισμού σχετικά με παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών. Πιλοτικά η λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας ξεκίνησε σε 14 Δήμους-μέλη που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 και αναπτύχτηκε έως σήμερα σε 140 Δήμους της Χώρας.
Τα ΚΕΠ Υγείας να αποτελέσουν, για τον Δήμο, τον Κεντρικό Θεσμό Συντονισμού και για τον Δημότη, την απαραίτητη Υπηρεσία Μιας Στάσης, σε όλα τα θέματα που αφορούν τη Προληπτική Ιατρική. Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια. Παρόλα αυτά στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν προστεθεί στα προφίλ των Δημοτών και χρήσιμες πληροφορίες για τον COVID-19.
Η ενημερωτική εκδήλωση στη ΔΕΘ
Στο Πλαίσιο της συμμετοχής του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη – Η Καλύτερη Προοπτική για το Σύστημα Υγείας» στο Περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής.
Την Ενημερωτική εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων και αποτελούν μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο θεσμός αυτός μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού καθώς είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ. Αποστολή του είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η ενημέρωση των πολιτών για να προληφθούν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις. Όραμα μας είναι η Περιφέρεια Αττικής να γίνει η πρώτη Περιφέρεια υγείας. Η καλύτερη προοπτική για το Σύστημα Υγείας είναι η Πρόληψη μέσα από οργανωμένα προγράμματα. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να επενδύει στην πρόληψη. Έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο καθολικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού Ελέγχου Υγείας για τους 66 Δήμους της Αττικής και για όλους τους πολίτες σε 11 θανάσιμα νοσήματα. Για να πετύχουμε τους στόχους μας έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά είμαι βέβαιος ότι το όρα αυτό θα τύχει ευρείας εφαρμογής όχι μόνο στην αττικής αλλά στο σύνολο της αυτοδιοίκησης της χώρας».
Επίσης στο πλαίσιο της Ενημερωτικής εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Αντιπρόεδρος Β΄του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Ιωάννης Λώλος παρουσίασε τις Δράσεις του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας, κα Μαρία Αϊδίνη Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, παρουσίασε τα προγράμματα του ΕΔΔΥΠΠΥ και των ΚΕΠ Υγείας, η κα. Μαριάνθη Χατζηκωνσταντίνου, Υπεύθυνη της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ Υγείας, Παρουσίασε το Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας και η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. παρουσίασε το πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις.
Με την παρουσία τους τίμησαν την Ενημερωτική εκδήλωση ο κ. Χρήστος Μήττας Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Βλάχος Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αττικής, ο κ. Ηλίας Τοπαλίδης Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Χρήστος Μιχαλάκης Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων, κ. Αναστάσιος Μανώλας, Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού, ο Νίκος Χιωτάκης, Πρόεδρος Δ.Σ.του ΕΟΑΝ, ο κ. Χρήστος Δούρος Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Πρόδρομος Φωτακίδης Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κα. Γεωργία Μπατσαρά Αντιδήμαρχος Βέροιας, κ. Γιαννάς εκπρόσωπος Δήμου Δεσκάτης, κα. Μαγδαληνή Παπαδήμου Εκπρόσωπος Δήμου Θέρμης.
You could read more about Development, Investments, Entrepreneurship, Innovation, Technology, Science Here, about Attica Region Here