Ας γίνουμε η γενιά της αποκατάστασης
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται ήδη από την κλιματική αλλαγή και από το 2030 εκτιμάται ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλεί παγκοσμίως επιπλέον 250.000 θανάτους τον χρόνο. Αυτά το συγκλονιστικά νούμερα αποτελούν το μεγαλύτερο καμπανάκι για άμεση δράση. Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, «δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, αλλά μπορούμε να φυτέψουμε δάση και να αποκαταστήσουμε τα εδάφη και τους υδάτινους πόρους» καλώντας μας να γίνουμε η #GenerationRestoration, η «γενιά της αποκατάστασης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καμπάνια της φετινής Ημέρας Περιβάλλοντος εστιάζει στην υποβάθμιση και την ερημοποίηση της γης. Παλαιότερη έκθεση της διακυβερνητικής πλατφόρμας IPBES αποκάλυψε ότι περίπου το 75% των παγκόσμιων εδαφών έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και το 2050 το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 90% αν η υποβάθμιση συνεχιστεί με τους τωρινούς ρυθμούς.
Η αποκατάσταση των εδαφών, των οικοσυστημάτων και της ποιότητας ζωής των δισεκατομμυρίων συνανθρώπων μας που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή είναι, φυσικά, καθήκον όλων μας. Ωστόσο το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης οφείλουν να επωμιστούν τα κράτη ανά τον πλανήτη. Οι πολιτικές και οι αποφάσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μπορούν να καθορίσουν την πορεία της περιβαλλοντικής αποκατάστασης:
Θέσπιση περιβαλλοντικών νόμων: Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για αυστηρούς νόμους για την προστασία των οικοσυστημάτων, τη ρύθμιση των εκπομπών ρύπων, την προστασία των δασών και των υδάτινων πόρων, καθώς και τη διαχείριση των αποβλήτων.
Χρηματοδότηση «πράσινων» τεχνολογιών και πρακτικών: Τα κράτη πρέπει να παρέχουν κίνητρα για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και για την επένδυση σε πράσινες τεχνολογίες και ερευνητικά προγράμματα.
Διεθνής συνεργασία: Κανένα κράτος, κανένας οργανισμός δεν μπορεί να δράσει μόνος του απέναντι στην κοινή παγκόσμια απειλή. Η ενίσχυση και η τήρηση των διεθνών συμφωνιών για το κλίμα και το περιβάλλον είναι απαραίτητη.
Ενημέρωση και εκπαίδευση: τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να εστιάσουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, όχι μόνο στον δυτικό κόσμο αλλά και σε αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, σχετικά με τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Η μείωση της κατανάλωσης πλαστικού, η υποστήριξη τοπικών προϊόντων, ο εθελοντισμός και ο περιορισμός του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος σε κάθε πτυχή της ζωής μας είναι πρακτικές που πρέπει να γίνουν σε όλους μας συνήθεια. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να έχουμε ίση πρόσβαση στην ενημέρωση και στα απαραίτητα εργαλεία.
Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε η «γενιά της αποκατάστασης» και υπάρχουν ήδη ενθαρρυντικά στοιχεία για αυτό. Παρατηρούμε ότι η γενιά Ζ, οι σημερινοί εικοσάρηδες που βιώνουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αποτέλεσμα πρακτικών των προηγούμενων γενεών, ήδη μας δείχνει τον δρόμο. Οι νεότεροι συμπολίτες μας χαρακτηρίζονται από έντονο αίσθημα περιβαλλοντικής συνείδησης και κοινωνικής ευθύνης και οι έρευνες το αποδεικνύουν: ολοένα και περισσότεροι νέοι αγοράζουν βιώσιμα προϊόντα, αναζητούν εργασία σε εταιρείες με «πράσινα» διαπιστευτήρια, μειώνουν την κατανάλωση κρέατος και επιλέγουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ας ακούσουμε τις ανησυχίες και τις ιδέες τους και ας τους δώσουμε το βήμα να μας εμπνεύσουν και να κατευθύνουν την αλλαγή για την αναγέννηση του πλανήτη μας.
| Follow the Leaders of E | World Environment Day | Λίτσα Παναγιωτοπούλου, CEO E.VI.A Intelligent Performance, Πρόεδρος INTALE A.E. Retail Solutions, Αντιπρόεδρος Ν. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Α.Ε. Healthcare Technologies and Solutions, Πρόεδρος Επιτροπής “Εκπαίδευση – Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα” και Ταμίας Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου: “Ας γίνουμε η γενιά της αποκατάστασης”
#EnergizingGreece #BePartOfTomorrowsWorld #Environment Academy #HarmonizePeopleWithNature #FollowTheLeadersOfE #PurePlanet #BlueGreenWorld #BlueGreenGreece #NetZeroEnergy #ForThePlanetWeDreamOfLivingIN