Η Κλιματική αλλαγή, μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη, είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις τις εποχής μας. Η στάση μας απέναντι σε αυτές τα επόμενα χρόνια θα καθορίσει εν πολλοί και τον κόσμο στον οποίο θα ζήσουν οι επόμενες γενιές.
Για την κλιματική αλλαγή ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος μας. Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι μόλις την τελευταία δεκαετία, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,2° βαθμούς Κελσίου. Μία αύξηση που συνδέεται στενά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις όλο και συχνότερες μεγάλες καταστροφές που φέρνουν.
Δυστυχώς σε αυτές τις νέες κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται, η Μεσόγειος και η χώρα μας πλήττονται ιδιαίτερα. Ως εκ τούτου έχουμε επιπλέον ευθύνη και χρέος να δράσουμε. Οφείλουμε ως κοινωνία και ως Πολιτεία να επιμείνουμε στους φιλόδοξους στόχους απανθρακοποίησης που έχουμε θέσει για το 2030 και να αναπτύξουμε ένα όραμα για ακόμη παραπέρα με απώτερο ορίζοντα το net zero ως το 2050.
Η βούληση της κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι ακριβώς αυτή: Να κοιτάξει το μακροπρόθεσμο όφελος για τη χώρα, να την ασφαλίσει από τους κλιματικούς κινδύνους και ταυτόχρονα να αναζητήσει τις λύσεις που θα δημιουργήσουν τη μέγιστη αξία για την οικονομία μας ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Ευτυχώς, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε ως χώρα έχουμε σημαντικούς συμμάχους.
Η Ελλάδα διαθέτει από τα πιο πλούσια ανανεώσιμα δυναμικά παγκοσμίως με άφθονο ήλιο και άνεμο.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές και στην αποθήκευση ενέργειας είναι τεράστιο, ενώ έρχονται και οι νέες τεχνολογίες να συμπληρώσουν το σύγχρονο ενεργειακό σύστημα που δημιουργούμε μέρα με τη μέρα.
Το πράσινο υδρογόνο και τα υπεράκτια αιολικά σε συνδυασμό με τις διεθνείς διασυνδέσεις θα καταστήσουν την Ελλάδα πρωταγωνίστρια και πράσινο ενεργειακό κόμβο τα επόμενα χρόνια.
Άλλωστε, ήδη από το 2019 που εξαγγέλθηκε η απολιγνιτοποίηση, έχουν επιτευχθεί σημαντικά οδόσημα στην ενεργειακή μας μετάβαση. Ο ρυθμός εγκατάστασης νέων ΑΠΕ αυξήθηκε σημαντικά και πλέον έχει αγγίξει περίπου τα 2 GW ετησίως. Το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού έφτασε στο 58% το πρώτο τρίμηνο του 2024 με στόχο να ξεπεράσουμε το 84% ως το 2030. Η Ελλάδα ακόμα κάνει σήμερα τα πρώτα της βήματα στην αποθήκευση ενέργειας με 1.000 MW έργων, ενώ προχωρούν με ταχεία βήματα οι προσπάθειες για τα υπεράκτια αιολικά ώστε να έχουμε τα πρώτα πάρκα πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Ταυτόχρονα, εστιάζουμε στο ρόλο του καταναλωτή, ενδυναμώνοντας και προστατεύοντάς τον. Στην εποχή μας έννοιες όπως η ενεργειακή δημοκρατία, η αυτοπαραγωγή και η διαχείριση της ζήτησης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής πολιτικής.
Κοιτάζοντας προς το μέλλον, έχουμε, λοιπόν, πολλούς λόγους να είμαστε περήφανοι για όσα κατορθώσαμε σαν χώρα και να αισιοδοξούμε. Ο εγχώριος ενεργειακός κλάδος πρωτοστατεί με την τεχνογνωσία, τις επενδύσεις και τις ιδέες του μεταμορφώνοντας την Ελλάδα σε μια σύγχρονη χώρα που αποτελεί μέρος της κλιματικής λύσης. Με τον τρόπο αυτό προσφέρει και στον πολίτη την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να συνεχίσει να στηρίζει τις κατάλληλες κλιματικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές πολιτικές.
| Follow the Leaders of E | World Environment Day | Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: ”Η Ελλάδα ως μέρος της λύσης στην κλιματική αλλαγή“
#EnergizingGreece #BePartOfTomorrowsWorld #Environment Academy #HarmonizePeopleWithNature #FollowTheLeadersOfE #PurePlanet #BlueGreenWorld #BlueGreenGreece #NetZeroEnergy #ForThePlanetWeDreamOfLivingIN