Στην καρδιά του ελληνικού πολιτισμού βρίσκεται μια πλούσια παράδοση με βαθιές ρίζες και διαχρονικούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες: η χειροτεχνία.
Μια παράδοση που εξελίσσεται και εμπλουτίζεται αδιάκοπα καθώς μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Μια παράδοση συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου μας, τον λαϊκό μας πολιτισμό, την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.
Οι χειροτεχνικές δραστηριότητες, σε διαλεκτική σχέση με τον τόπο που εμφανίζονται, τα ήθη και τα έθιμά του, αποτελούν ισχυρό στοιχείο της πολιτιστικής του ταυτότητας. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τεχνίτες-καλλιτέχνες κατασκευάζουν με ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση ανεπανάληπτα δημιουργήματα που ενσωματώνουν τη μνήμη και την ουσία της ελληνικής κληρονομιάς και διατηρούν ζωντανές τεχνικές που χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Από τα περίτεχνα υφαντά μέχρι τα κεραμικά με τα ζωηρά χρώματα, ή τη λεπτομέρεια στο διάκοσμο ενός ξυλόγλυπτου εκκλησιαστικού τέμπλου, κάθε χειροποίητο έργο φέρει την ψυχή και τη σφραγίδα του δημιουργού του, κάθε κομμάτι αφηγείται μια ιστορία γενεών και αποτελεί έναν ζωντανό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον.
Είναι αλήθεια, όμως, πως στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπου έχει επικρατήσει η τυποποίηση και η μαζική παραγωγή με χαμηλό κόστος, τα χειροποίητα αγαθά βρέθηκαν σε δεύτερο πλάνο και ιδιαίτερα στη χώρα μας ο κλάδος αυτός σε μεγάλο βαθμό παραμελήθηκε.
Ωστόσο, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υλικής και άυλης, ως πηγής έμπνευσης για τη σύγχρονη δημιουργία και ως μοχλού περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα και με τη σχετική σύμβαση της UNESCO, μας καλεί να ανακαλύψουμε ξανά την ομορφιά του χειροποίητου σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο.
Και είναι γεγονός πως η αξία και η αισθητική του χειροποίητου παραμένει μοναδική και αναντικατάστατη. Ως εκ τούτου, ο κλάδος της χειροτεχνίας διαθέτει όλες τις προοπτικές για να αποτελέσει μια προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Η προώθηση και η ανάδειξη των παραδοσιακών τεχνικών καθώς και των παραδοσιακών αντικειμένων, χρηστικών και μη, η διασύνδεσή τους με την αγορά του design και η ενίσχυση της ελληνικής χειροτεχνικής βιοτεχνίας μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην οικονομική ενίσχυση και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, λοιπόν, αναγνωρίζοντας την ανάγκη στήριξης του κλάδου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την εφαρμογή μιας “Πρότυπης Στρατηγικής Ανασύστασης-Ανάπτυξης και Επαναπροσδιορισμού της Ελληνικής Χειροτεχνίας”, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Μέσω της χαρτογράφησης και της αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης, το Υπουργείο δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση των μικρών χειροτεχνικών επιχειρήσεων και την εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής.
Για τον σκοπό αυτόν σχεδιάζει και δρομολογεί εκπαιδευτικά προγράμματα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης και ενίσχυσης της χειροτεχνίας με πιλοτική εφαρμογή στους τομείς της υφαντικής, της ξυλοτεχνίας και της αγγειοπλαστικής. Αρχικά, η δράση θα υλοποιηθεί στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κρήτης, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου.
Βασική στόχευση του έργου αποτελεί η ενίσχυση και η αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, αλλά και η ανάδυση μιας νέας γενιάς χειροτεχνών μέσα από την επαγγελματική κατάρτιση και την πιστοποίηση, την επιχειρηματική υποστήριξη και τη διεθνή δικτύωση.
Η χειροτεχνία, λοιπόν, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, μετεξελίσσεται, αναπτύσσεται και καλείται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
Κλείνοντας, είναι σημαντικό να τονιστεί πως με τη Στρατηγική αυτή διασώζεται και αναδεικνύεται ο μοναδικός πλούτος της ελληνικής χειροτεχνίας, όχι μόνον ως πολύτιμο στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ως δυναμικός τομέας παραγωγής αγαθών υψηλής καλλιτεχνικής και σύγχρονης αισθητικής αξίας που θα ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση για δημιουργίες με μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Δρ Ελένη Δουνδουλάκη, Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού: “Η ελληνική χειροτεχνία ξανά στο προσκήνιο” | Date: 26/02/2024 © Energizing Greece Magazine | 3rd Edition March 2024 |
#EnergizingGreece
#BePartOfTomorrowsWorld #FollowTheLeadersOfE #GrowthEffectForGreece
#FollowThePioneers #ConnectingGreeks
#RegionsOfGreece #PrimeMinistersOfDelphi
#GreeceIsTheDestination #CreteIsTheDestination