Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι φορέας με βαριά ευθύνη στη διαχείριση ενός από τους κυριότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή της ναυτιλίας και της ναυτοσύνης συνολικά. Η ελληνική ναυτιλία, με την αξιέπαινη παράδοσή της, αποτελεί πυλώνα στήριξης για τη χώρα, διαθέτοντας σπουδαίο δυναμικό και πολλές προοπτικές για το μέλλον. Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από προκλήσεις και γεωπολιτικές περιπέτειες, η ελληνική ναυτιλία διατηρεί τον ρόλο της ως θεμέλιος λίθος της εθνικής οικονομίας.
Η πρόσφατη επανεκλογή της Ελλάδας στην πρώτη θέση στην Κατηγορία «Α» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) αποτελεί ουσιαστική απόδειξη της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης προς τις ναυτιλιακές υπηρεσίες της χώρας. Αυτή η επιτυχία υπογραμμίζει την διακανονιστική ικανότητα και την ποιότητα των ναυτιλιακών υπηρεσιών που προσφέρονται.
Η ελληνική ναυτιλία δικαίως αποτελεί το καμάρι της χώρας μας. Πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και διατηρεί αυτό το ειδικό βάρος μπροστά στις σημερινές προκλήσεις και στη δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία που διανύουμε.
Η Ελλάδα, ως πρωτοπόρος στον καθορισμό της διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής, έχει θέσει στρατηγικούς στόχους για το 2024, οι οποίοι αναλύονται παρακάτω:
1.Ναυτική Εκπαίδευση: Στο πλαίσιο της εξασφάλισης της ποιότητας της ναυτιλίας, ο κλάδος κατευθύνεται προς τη δραστική αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης. Γι’ αυτό το 2024 θα είναι έτος «Ναυτικής Εκπαίδευσης».
Ο στόχος είναι να παρασχεθούν στους Έλληνες ναυτικούς τα απαραίτητα εφόδια και δεξιότητες που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας τους στο παγκόσμιο πεδίο.
2. Πράσινη Ναυτιλία: Σε ανταπόκριση στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ορίζεται ο στόχος για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη ναυτιλία. Η προσπάθεια εστιάζεται στην ανάπτυξη και υιοθέτηση πρακτικών που θα συνδυάζουν ανταγωνιστικότητα και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
3. Ασφάλεια Λιμένων και Θαλάσσιου Χώρου: Καθορίζεται ως προτεραιότητα η διασφάλιση της μέγιστης ασφάλειας στα λιμάνια και στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, προσφέροντας ταυτόχρονα τεχνολογικά και εκπαιδευτικά μέσα για αποτελεσματικότερη λειτουργία.
4. Ψηφιοποίηση: Η προώθηση της ψηφιοποίησης αποτελεί ουσιώδη στρατηγική για το 2024. Η ψηφιοποίηση καλύπτει όλες τις διαδικασίες του Υπουργείου, από το νηολόγιο έως τις συναλλαγές με τους φορείς, προσφέροντας σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση.
Επιπροσθέτως, ο ρόλος και η συνεισφορά του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή στον αποφασιστικό έλεγχο των θαλάσσιων μεταναστευτικών ροών παραμένει εξαιρετικά κρίσιμος και αναγνωρίζεται από κάθε καλόπιστο παρατηρητή. Τα άξια μέλη του Σώματος επιδεικνύουν καθημερινά υψηλό αίσθημα ευθύνης και διακρίνονται για την αυταπάρνηση και τον επαγγελματισμό τους διασώζοντας χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην υλοποίηση αυτών των στόχων, με κεντρικό σκοπό την πρακτική και ουσιαστική πρόοδο έως το τέλος του 2024.
Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: “Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής : Στόχοι Προόδου έως το τέλος του 2024” | Date: 30/01/2024 © Energizing Greece Magazine | 3rd Edition March 2024 |
#EnergizingGreece
#BePartOfTomorrowsWorld #FollowTheLeadersOfE #GrowthEffectForGreece
#FollowThePioneers #ConnectingGreeks
#RegionsOfGreece #PrimeMinistersOfDelphi
#GreeceIsTheDestination #CreteIsTheDestination