
Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 η Συνιδρύτρια του Energizing Greece, Κέλλυ Μαυρομάτη, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας όπου συναντήθηκε με τον Καθ. Παναγιώτη Κετικίδη, Πρόεδρο Δ.Σ. της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Αντιπρόεδρο του University of York, Europe Campus, CITY College, υπεύθυνο για την έρευνα και την καινοτομία, Πρόεδρο του Ερευνητικού κέντρου Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης (SEERC), Συν-ιδρυτή του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (HeBAN).

Οι εκπρόσωποι των δυο φορέων συζήτησαν αναλυτικά για το έργο της ΑΖΚ καθώς και για τις δράσεις που έχουν λάβει χώρα από τον Μάρτιο του 2023, ξεπέρασαν τις 110, για την επίτευξη του σκοπού του φορέα που έχει αναλάβει την διαχείριση και ανάπτυξη της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.
Ο Ρόλος της ΑΖΚ είναι σπουδαίας σημασίας και αξίας, καθώς ο στόχος της είναι ακριβώς αυτός, ήτοι να δημιουργεί αξία.
Τα αποτελέσματα αξιόλογα, με πλήρη επιτυχία σε λιγότερο από ένα χρόνο στην εστίαση, στην ενίσχυση και την προβολή της καινοτομικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, με έμφαση σε κοινωφελείς σκοπούς και δημοσίου συμφέροντος.

Καθηγητής Παναγιώτης Κετικίδης, Πρόεδρος Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας:
Ήταν μεγάλη τιμή να φιλοξενήσουμε την Κέλλυ Μαυρομάτη στις εγκαταστάσεις μας στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.
Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση για μελλοντικές στρατηγικές συνεργασίες – ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε την καινοτομία και να δημιουργήσουμε δυναμικά οικοσυστήματα.
Κέλλυ Μαυρομάτη, Συνιδρύτρια Energizing Greece:
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή μου η παρουσία μου σήμερα εδώ. Το όραμα, το έργο, οι εγκαταστάσεις, ο σχεδιασμός, οι δράσεις της ΑΖΚ είναι ομολογουμένως πρωτοποριακά. Στο Energizing Greece ακριβώς αυτά στηρίζουμε και υποστηρίζουμε, με στόχο να αναδεικνύουμε κάθε αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική στην Ελλάδα.

Τόσο ο Πρόεδρος της ΑΖΚ όσο και η Συνιδρύτρια του Energizing Greece, συμφώνησαν σε μια στρατηγική συνεργασία με στόχο την καινοτόμο ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα χάραξαν ένα πλαίσιο με στόχευση την δημιουργία και την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος κάθε φορέα, ιδιωτικού ή δημόσιου, με οδηγό την καινοτομία.
Οι ταχύτητες με τις οποίες εξελίσσεται η τεχνολογία είναι εντυπωσιακά μεγάλες.
Η ανθρώπινη ανταπόκριση γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, αλλά ταυτόχρονα ελκύεται πιο εύκολα, πιο δημιουργικά.
Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για καινοτομία είναι τεράστιες, με τον άνθρωπο να προσπαθεί κάθε φορά να εστιαστεί εκεί που είτε έχει ανάγκη είτε εκεί που αναζητά προοπτική.
Εκτός από τη δημιουργία νέων πηγών πλούτου, η καινοτομία είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, να παρέχουμε καλύτερο νερό και τρόφιμα, να βελτιώσουμε την υγεία και την εκπαίδευση και να παράγουμε ενέργεια με βιώσιμο τρόπο.
Η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία ζωών και περιουσιών από τις φυσικές καταστροφές βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα όλων, πολιτών, επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, επιστημόνων.
Τα κλειδιά για τη μελλοντική καινοτομία βρίσκονται στην ικανότητα ενός οργανισμού να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και να λαμβάνει αποφάσεις και επιλογές με βάση το ότι είναι καλά προετοιμασμένος, ενημερωμένος και συνδεδεμένος.
Η πρόκληση έγκειται στην ενθάρρυνση, την επιλογή και τη διαμόρφωση των καλύτερων ιδεών.
Η καινοτομία απαιτεί συμπράξεις.
Απαιτεί όραμα και σχέδιο, τρόπο, τρόπους και μεθόδους για να εξετάζει τους ρόλους των κάθε φορά εμπλεκομένων, των κυβερνήσεων και των πανεπιστημίων, στην καινοτομία και τις διαφορετικές στρατηγικές καινοτομίας.
Κινητοποιεί και κρατά σε εγρήγορση, τις προοπτικές, τις δυνατότητες, την ανταγωνιστικότητα, τη σχέση μεταξύ καινοτομίας και εξέλιξης.
Προ των πυλών δε η ανάγκη για ανταπόκριση κάθε κλάδου σε πρωτοπόρο μετασχηματισμό, οικονομικό, επενδυτικό, βιώσιμο, αναπτυξιακό, ενεργειακό, περιβαλλοντικό, ψηφιακό, αλλά και σε αυτοματισμό με τη μορφή AI και ρομπότ.













