Με πληθώρα εκδηλώσεων και εκθεμάτων συμμετείχε το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο Περίπτερο 7 (Φορείς Υπουργείου Ανάπτυξης – Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας), παρουσιάζοντας πρωτοποριακή έρευνα σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας.
Τα εκθέματα του Αθηνά προσέλκυσαν, όπως κάθε χρόνο, το ενδιαφέρον των επισκεπτών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά επιστημονικούς συνεργάτες του Κέντρου και να ενημερωθούν για το έργο τους. Η φετινή διοργάνωση εμπλουτίστηκε από ομιλίες και εργαστήρια στον Χώρο Εκδηλώσεων του Περιπτέρου με θεματικές που κάλυπταν από GenerativeAI, έως μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και δράσεις Μεταφοράς Τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας.
Οι επισκέπτες της 87ης ΔΕΘ, όπως μεταξύ άλλων, κοινό, εκπαιδευτικοί, θεσμικοί παράγοντες και στελέχη εταιρειών έμαθαν για τις δράσεις και τα προγράμματα του Αθηνά με ψυχαγωγικό και διαδραστικό τρόπο: Περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες έκαναν το PSLIFESTYLE test και υπολόγισαν το ανθρακικό τους αποτύπωμα ανακαλύπτοντας τρόπους να το μειώσουν. Ηχηρή εντύπωση προκάλεσε, επίσης, το καινοτόμο προϊόν FRESQO, το οποίο επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση της νωπότητας – των ψαριών, με δυνατότητα επέκτασης στο σύνολο των εμπορεύσιμων και μη αλιευμάτων. Εκατοντάδες επισκέπτες ανακάλυψαν τη Μυθοτοπία, τον πλήρη τουριστικό οδηγό για τη Β. Ελλάδα, καθώς και το καινοτόμο σύστημα ΑΠΤΟΣ με τα έξυπνα αντίγραφα εκθεμάτων όπως ο τρισδιάστατα εκτυπωμένος ναός της Αχειροποιήτου της Θεσσαλονίκης με αναλυτική φωνητική παρουσίαση για άτομα με αναπηρία όρασης, αλλά και το AI4EDU το σύστημα που φέρνει καινοτομία στη σχολική εκπαίδευση χρησιμοποιώντας το CHATGPT για εκπαιδευτικούς λόγους στην ελληνική γλώσσα. Το κοινό έμαθε και την πρωτοποριακή δουλειά που πραγματοποιεί το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά πάνω στους αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης και πώς αυτοί μπορούν να γίνουν πιο δίκαιοι (Autofair), καθώς και για τη μελέτη, τον σχεδιασμό, και την πειραματική αξιολόγηση «πράσινων» καινοτόμων μεθόδων στο υπολογιστικό νέφος (ARCADIA).
Tην τιμητική τους είχαν και τα προγράμματα του Αθηνά που δίνουν επιστημονικές λύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής όπως το BRIGAIDConnect και το SDSN Global Climate Hub που παρέχουν επιστημονικές λύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι δύο επιταχυντές MENA Maritime Accelerator και Black Sea Accelerator που εστιάζουν ο πρώτος στην απανθρακοποίηση του τομέα της ναυτιλίας και ο δεύτερος στην αναβάθμιση βιώσιμων επιχειρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα.
O Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης επισκέφθηκαν το stand του Αθηνά το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και ενημερώθηκαν, μεταξύ άλλων, για το πώς το Αθηνά κάνει διασύνδεση της έρευνας με τη Βιομηχανία μέσω καινοτόμων προϊόντων όπως τοFRESQO, μέσω συνεργειών και δημιουργίας εταιρειών spin – off (τεχνοβλαστών) όπως η AVISENSE.ΑΙ και η Symbiolabs.
«Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά δίνει το «παρών» στις διοργανώσεις της ΔΕΘ ανελλιπώς, καθώς αποτελεί μία ευκαιρία διασύνδεσης με το ευρύ κοινό και ενημέρωσης γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας. Χαιρόμαστε που και φέτος τα ερευνητικά έργα, οι δράσεις καινοτομίας, αλλά και οι τεχνοβλαστοί του Αθηνά ενθουσίασαν τους επισκέπτες και αποτέλεσαν αφορμή για συζητήσεις, ιδέες και προετοιμασία νέων συνεργασιών, καλύπτοντας ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, την αυτόνομη πλοήγηση και την αναγνώριση φυσικών προϊόντων, μέχρι την περιήγηση μουσείου για άτομα με ειδικές ανάγκες ή την εικονική επίσκεψη εργοστασίου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά καθηγητής Γιάννης Εμίρης.
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα
Follow us στη σελίδα στο LinkedIn ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα