Η Ευρωπαϊκή “Πράσινη Συμφωνία”, ειδικότερα στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την εκπόνηση κι εφαρμογή μιας σειράς δημόσιων πολιτικών, που θα οδηγήσουν τη χώρα μας ακόμη πιο γρήγορα στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
Τα επόμενα χρόνια σημαντικά κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το ΕΣΠΑ, καθώς και ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν προς τον ίδιο σκοπό, ακολουθώντας μια “πράσινη διαδρομή” θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση περιβαλλοντικά “καθαρών έργων”, που θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη της τοπικής απασχόλησης.
Σε αυτήν την αναπτυξιακή διαδρομή, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει ουσιαστικό κι αναβαθμισμένο ρόλο, προκειμένου το επόμενο διάστημα να αποτελέσει περίοδο δημιουργικών ανατροπών για τους Δήμους και τις τοπικές μας κοινωνίες.
Αυτό προϋποθέτει αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, στοχοθεσία έργων που υπηρετούν πραγματικές ανάγκες, έγκαιρη εκπόνηση μελετών με βάση τις στοχοθεσίες που θα τεθούν, συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ως Αυτοδιοίκηση έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε πως θα τεθούν στόχοι και θα υλοποιηθούν έργα που θα συμβαδίζουν με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και θα εξυπηρετούν τους πολίτες.
Γι αυτό όσον αφορά τη διαχείριση των χρηματοδοτικών κονδυλίων, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε πως αυτή θα γίνει με βάση τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, αφού διαφορετικές είναι οι ανάγκες ενός ορεινού ή νησιωτικού δήμου σε σχέση με ένα μεγάλο αστικό Δήμο, εξασφαλίζοντας οριζόντια ανάπτυξη για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.
Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε ένα βιώσιμο και «πράσινο μέλλον» για τη χώρα, με Δήμους και πόλεις πολλών ταχυτήτων.
Οι Δήμοι ήδη αναδεικνύονται σε βασικούς πρωταγωνιστές στην υλοποίηση πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος. Κι ο ρόλος αυτός θα γίνει στο μέλλον, ακόμη μεγαλύτερος.
Θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων σημαντικά στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καταγράφοντας σε ετήσια βάση τις ενεργειακές καταναλώσεις κι εκπομπές CO2 , σε όλο σχεδόν το φάσμα των δραστηριοτήτων τους ( όπως π.χ. η λειτουργία δημοτικών κτιρίων κι εγκαταστάσεων, ο οδοφωτισμός, τα οχήματα, κλπ.), προχωρώντας σε «πράσινο» εκσυγχρονισμό των υποδομών τους.
Θα εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο προγράμματα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνον ως στροφή προς την πράσινη ενέργεια, αλλά και για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους, που σήμερα έχει επιβαρυνθεί υπέρογκα.
Καινοτόμες προτάσεις που έχουμε ήδη καταθέσει υπηρετούν αυτή τη φιλοσοφία. Προτάσεις όπως η υλοποίηση ειδικού virtual net metering σε Δήμους και ΔΕΥΑ, στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων, μέσω του οποίου θα καλύπτονται οι ενεργειακές τους ανάγκες μέσα από την αυτοπαραγωγή. Ενώ παράλληλα οι ενεργειακές κοινότητες θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ένα ποσοστό της ενέργειας που θα παράγουν για την κάλυψη της ενεργειακής φτώχειας και τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
Με τον τρόπο αυτό οι Δήμοι από καταναλωτές ακριβής ενέργειας, θα μετατραπούν σε παραγωγούς φθηνής και «πράσινης ενέργειας», ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν ευπαθείς συμπολίτες μας. Απαραίτητη φυσικά προϋπόθεση για την επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος είναι πέραν της εξασφάλισης της αναγκαίας χρηματοδότησης, να μας δοθεί κατά προτεραιότητα επαρκής ηλεκτρικός χώρος , στα δίκτυα ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ.
Με το νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο «διασταυρώνεται» και η ηλεκτροκίνηση, όπου κι εδώ οι Δήμοι έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη δημιουργία και λειτουργία των απαραίτητων υποδομών φόρτισης.
Δεκάδες Δήμοι εφαρμόζουν ήδη τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, τα οποία αποδίδουν έχοντας θετικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων.
Πρόκληση αποτελεί η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αστικών αναπλάσεων, με στόχο την αναβάθμιση και ανάδειξη κτιρίων αλλά και δημοσίων χώρων.
Οι Δήμοι τέλος είναι αυτοί που θα σηκώσουν το κύριο βάρος της μετάβασης στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, που είναι «κλειδί» για ένα βιώσιμο μέλλον.
Η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων και η προώθηση της ανακύκλωσης, τομείς που σήμερα η χώρα μας υστερεί δραματικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελεί κύρια ευθύνη της αυτοδιοίκησης.
Από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε και τις πολιτικές που θα υλοποιήσουμε, θα κριθεί αν θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας ώστε να αλλάξουμε προς το καλύτερο την εικόνα των πόλεων μας, καθιστώντας τες πιο «έξυπνες», πιο «πράσινες», πιο βιώσιμες, περισσότερο ανθρώπινες.
Σε κάθε περίπτωση, το πράσινο μέλλον της χώρας μας περνά τα επόμενα χρόνια μέσα από την Αυτοδιοίκηση.
Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Το ” πράσινο μέλλον” της Ελλάδος, περνά από τους Δήμους | Date: 15/03/2022 © Energizing Greece Magazine | 1st Edition March 2022 |
| 1st Edition Energizing Greece Magazine | March 2022 |
| Regions of Greece |