Υπεγράφη η σύμβαση του έργου με τίτλο Λεπτομερής Σχεδιασμός, Προμήθεια Υλικών και Κατασκευή του Σταθμού Συμπίεσης στην Αμπελιά.
Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι ο ΔΕΣΦΑ και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 66,9 εκατομμύρια ευρώ (54 εκατ. χωρίς ΦΠΑ).
Η διάρκεια της σύμβασης είναι 26 μήνες από την ημέρα υπογραφής (21/12/2021). Βάσει χρονοδιαγράμματος, ο νέος Σταθμός εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2023 και θα ενταχθεί στο σύστημα τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.
Ταυτότητα του έργου
O Σταθμός Συμπίεσης στην Αμπελιά Φαρσάλων είναι ένα από πιο σημαντικά έργα του ΔΕΣΦΑ μαζί με το Σταθμό στους Κήπους, καθώς θα εξασφαλίσει την υδραυλική επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης των μεταφερόμενων ποσοτήτων από το βορρά προς το νότο με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού ΤΑΡ και των υπόλοιπων υποδομών.
Έτσι, για να διασφαλιστεί η υδραυλική επάρκεια του δικτύου σε όλα τα σενάρια επιλογής σημείου εισόδου από τους χρήστες για τις ποσότητες τους, δημιουργείται ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα μεταφοράς μέσω της εγκατάστασης Σταθμού Συμπίεσης και στο νότιο τμήμα της χώρας, που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της ζήτησης.
Με απόφαση του ΥΠΕΝ, τον περασμένο Απρίλιο, έγιναν οι απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις. Έτσι, με βάση αυτήν, ο Σταθμός θα χωροθετηθεί σε ένα γήπεδο έκτασης 51.800 τ.μ. περίπου, όμορο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ (Κτίριο Συντήρησης και Λειτουργίας) και θα έχει ισχύ 30 MW που θα προέρχεται από 2 +1 (εφεδρική) Μονάδες Συμπίεσης των 10 MW έκαστη. Ο νέος Σταθμός εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2023 και θα ενταχθεί στο σύστημα τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.
Την υλοποίηση του βασικού σχεδιασμού και των υπόλοιπων μελετών για την εγκατάσταση του Σταθμού Συμπίεσης Αμπελιάς ανέλαβε, τον Ιανουάριο του 2020, μετά από σχετικό διαγωνισμό, η κοινοπραξία Asprofos Engineering- C&M Engineering.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2021 το Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ ενέκρινε την ανάθεση της σύμβασης τεχνικής υποστήριξης για το έργο, -ύψους 1,78 εκατ. πλέον ΦΠΑ και με διάρκεια 29 μήνες-, στην ιταλική Snam SpA. Η Snam είναι ο βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας Senfluga, η οποία ελέγχει τον ΔΕΣΦΑ.
Πηγή: Michanikos Online
You could read more about Energy, Environment, Climate Change, 4th Industrial Revolution Here, about Thessaly Region Here