Η μεγάλη σημασία των Λιβαδιών Ποσειδωνίας στην παράκτια περιοχή και των θημώνων Ποσειδωνίας στις ακτές αναδείχθηκε στο ενημερωτικό εργαστήριο που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “POSBEMED2” που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Θερμαϊκού.
Στο εργαστήριο τονίστηκε η μεγάλη σημασία της Ποσειδωνίας για την υγεία και την καθαρότητα των ακτών, καθώς και ότι οι θημώνες Ποσειδωνίας στις ακτές δεν αποτελούν ρύπο, αλλά δείκτη υγείας του περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσονται, ενώ παράλληλα προστατεύουν και από τη διάβρωση των ακτών. Κοινή άποψη όλων των ομιλητών ήταν ότι για την αειφόρο διαχείριση των παράκτιων συστημάτων σε προστατευόμενες περιοχές με θημώνες και λιβάδια Ποσειδωνίας και για τη διασφάλιση της διατήρησης της Ποσειδωνίας απαιτείται η ανάπτυξη ενός πλαισίου διάδοσης και αξιοποίησης των βέλτιστων πρακτικών λήψης αποφάσεων πολιτικής μέσω συνεργασιών.
Βασικός πυλώνας εφαρμογής του σχεδίου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας σχετικά με τα οφέλη της ύπαρξης της Ποσειδωνίας στις ακτές, καθώς και η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για τη χάραξη και υλοποίηση ενός σχεδίου που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις, όπως ενημέρωση στα σχολεία, στους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις αλλά και ειδικότερα μέτρα διαχείρισης των θημώνων Ποσειδωνίας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας στην ομιλία του μεταξύ των άλλων επισήμανε την σπουδαιότητα της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο έργο POSBEMED2, σημειώνοντας πως είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την αειφορική περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.
«Όλες οι πρωτοβουλίες, οι επιλογές και οι δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσονται στο πλαίσιο ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού που πλέον έχει στη διάθεσή του και τα απαραίτητα όπλα – εργαλεία για να αποδειχτεί ρεαλιστικός και αποτελεσματικός», σημείωσε.
Ακόμη έκανε σύντομη αναφορά στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης της Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιήθηκε με στόχο την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης και τρωτότητας των παράκτιων ζωνών.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος εντεταλμένος σε θέματα Καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νικόλαος Τζόλλας στην ομιλία του επισήμανε ότι τα τελευταία 20 χρόνια τα καταστροφικά περιβαλλοντικά γεγονότα είναι πολλά και οφείλονται εν πολλοίς στην ανθρωπογενούς προελεύσεως κλιματική αλλαγή.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον και πραγματοποιεί μία σειρά από δράσεις και έργα για την προστασία και διατήρησή του», σημείωσε.
Ενώ τόνισε την συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, όπως γίνεται μέσα από το έργο POSBEMED2. Ένα έργο που έχει ως στόχο να αναπτύξει το πλαίσιο για τη μεταφορά, τη διάδοση και την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών λήψης αποφάσεων και της πολιτικής για τη διαχείριση της διατήρησης της Ποσειδωνίας, παράλληλα με την καλύτερη ενσωμάτωση και εφαρμογή πρακτικών και πολιτικών σε προστατευμένες περιοχές.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου μίλησαν ακόμη ο Δρ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, στέλεχος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολίτικης, Δημοτικής Περιουσίας, Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου του Δήμου Θερμαϊκού Δημήτριος Πασχαλιάς.
Επίσης παρουσιάστηκαν εκ μέρους της εταιρίας Consortis από την Αναστασία Τσιρίκα, Δρα Βιολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και τη Μαρία Τσιαφούλη, Δρα Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά στους θημώνες Ποσειδωνίας που σχηματίζονται στις ακτές, τα μέτρα και οι πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα από τους αρμόδιους φορείς για τη διαχείριση τους στην υπό παρακολούθηση πιλοτική περιοχή της Επανομής και Αγγελοχωρίου. Τέλος παρουσιάστηκαν οι διαμορφούμενες προτάσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους εμπλεκόμενους φορείς για τον τρόπο διαχείρισης των θημώνων Ποσειδωνίας που ταιριάζουν με τις συνθήκες της πιλοτικής περιοχής.
Με το πέρας της παρουσίασης πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις και τοποθετήσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, καθώς και από τους συμμετέχοντες φορείς, οι οποίοι επισήμαναν τη σημασία της Ποσειδωνίας στις ακτές της εν λόγω περιοχής και μάλιστα την προστιθέμενη αξία την οποία προσδίδει στο τουριστικό προϊόν η παρουσία της, καθώς αποτελεί δείκτη περιβαλλοντικής υγείας του οικοσυστήματος.
Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η πραγματοποίηση του 2ου εργαστηρίου που θα αφορά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τα διαχειριστικά σχέδια τις Ποσειδωνίας στην περιοχή, καθώς και την περαιτέρω ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων σε νέες πρακτικές που προέκυψαν από την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες των Ευρωπαίων εταίρων του έργου.
Στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού για τη σημασία της Ποσειδωνίας δημιουργήθηκε το παρακάτω ενημερωτικό βίντεο:
Το έργο POSBEMED2 «Διακυβέρνηση και Διαχείριση των Συστημάτων Ποσειδωνίας και Αμμοθινών στη Μεσόγειο – Governance and management of Posidonia beach dune systems across the Mediterranean» αναμένεται να συμβάλει με την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών φορέων σε προγράμματα και δράσεις που θα ενθαρρύνουν το βιώσιμο τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον μειώνοντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις επιπτώσεις στη Ποσειδωνία. Το έργο υλοποιείται από την Αυτοτελή Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγχρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG MED 2014-2020».
Photo Posidonia oceanica ©Frédéric Ducarme/Wikipedia
You could read more about Energy, Environment, Climate Change, 4th Industrial Revolution Here, about Central Macedonia Region Here