Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την υποστήριξη των Ερευνητικών Υποδομών ENIRISST και ENIRISST plus και την συμβολή του δικτύου ειδικών και εμπειρογνωμόνων στην ανάπτυξη και διαχείριση επενδύσεων στις υποδομές VIP4RIDE διοργάνωσαν το 2ο Διεθνές Συνέδριο στις συνδυασμένες μεταφορές με τίτλο «Συνδυασμένες Μεταφορές: Καινοτομία στο σχεδιασμό, στη διοίκηση, στην επιχειρηματικότητα και την λήψη αποφάσεων», το τριήμερο 14-15 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ-Εγνατία Αλεξανδρούπολης.
Σκοπός του συνεδρίου ήταν να αναδειχθούν οι εξελίξεις κι οι τάσεις στην αγορά των μεταφορών, με έμφαση στις επιπτώσεις στον τουρισμό, την ενέργεια και την εφοδιαστική αλυσίδα, προσδοκώντας να συνδεθεί το παραγόμενο έργο από τους ερευνητικούς φορείς με τις ανάγκες της αγοράς και της παραγωγής.
Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο, σύμμαχος το ΔΠΘ
Στο ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως «κόμβου συνδυασμένων μεταφορών» αναφέρθηκε ο επιστημονικός και οργανωτικός υπεύθυνος του Συνεδρίου αν. καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος στάθηκε στις ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος που έχουν «διεθνή ακτινοβολία». Για το συνέδριο παρατήρησε «ισχυρό ενδιαφέρον» στη δια ζώσης και διαδικτυακή παρακολούθησή του.
Τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της Αλεξανδρούπολης διαφήμισε ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, υπερθεματίζοντας ότι η πρωτεύουσα του Έβρου συνδυάζει «μεταφορές και μετακινήσεις σε θάλασσα, στεριά και αέρα», μέσα από το λιμάνι, τον αυτοκινητόδρομο και το αεροδρόμιο αντίστοιχα.
«Το ΔΠΘ κάνει πράξη αυτό το οποίο θέλει η ελληνική κοινωνία, δηλαδή γίνεται καταλύτης συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα», υπογράμμισε από θέσης του ο αντιπρύτανης Οικονομικών του ΔΠΘ Φώτης Μάρης, εξηγώντας πως η Αλεξανδρούπολη «μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη», με το βλέμμα στις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις. Σε άλλη αποστροφή του χαρακτήρισε το ΔΠΘ ως «σταθερό παράγοντα ανάπτυξης» στην περιοχή.
Στον «κοινό στόχο ανάπτυξης μεταφορών και υποδομών» στάθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θανάσης Τσώνης. Εξήγησε πως αυτοί οι δύο τομές είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την τουριστική ανάπτυξη της ΠΑΜΘ, η οποία –όπως υπενθύμισε- «γειτνιάζει με τα Βαλκάνια κι ένα μεγάλο όγκο τουριστών».
«Ήρθε η ώρα οι συνδεδεμένες μεταφορές να είναι σε προτεραιότητα», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλους Τοψίδης, εξηγώντας πως οι επιχειρήσεις είναι «άμεσα συνδεδεμένες με τις μεταφορές». Για πολλοστή φορά επικοινώνησε το αίτημα επιδότησης του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων των ακριτικών επιχειρήσεων.
Οι δράσεις του συνεδρίου υποστηρίχθηκαν από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και το Εμπορικό Επιμελητήριο Έβρου, ενώ έφεραν την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Επίσης, υποστηρίχθηκαν από τις επαγγελματικές ενώσεις: Σύνδεσμος Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Έβρου, Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, Σύλλογος Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Έβρου.
Πηγή: XRONOS
You could read more about Tourism, Aviation, Shipping, Ports, Marinas Here, about the city of Alexandroupolis Here