Την ολοκλήρωση δύο οδικών έργων – σύνδεσης με την Εγνατία Οδό ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Το πρώτο έργο αφορά την οδική σύνδεση της Εγνατίας με το Σούλι. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης πρόκειται για ένα έργο που δίνει άλλη διάσταση στην περιοχή του Σουλίου, την οποία μπορεί να την επισκεφθεί ο κάθε επισκέπτης μέσω του κόμβου Ελευθεροχωρίου της Εγνατίας Οδού.
Το δεύτερο είναι η ολοκλήρωση του έργου βελτίωσης- διαπλάτυνσης του τμήματος της Εθνικής Οδού από τη γέφυρα Μπαλντούμας μέχρι τον κόμβο Ζαγορίου της Εγνατίας Οδού. Το τμήμα αυτό, μήκους περίπου 3 χλμ,- όπως είπε- βοηθάει στην αποσυμφόρηση της περιφερειακής οδού και της πόλης των Ιωαννίνων από τα οχήματα που κινούνται από το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και την Αλβανία προς την Εγνατία.
Για τους Διευρωπαϊκοί άξονες
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην εκκρεμότητα που υπάρχει με τα τμήματα των διευρωπαϊκών οδικών αξόνων Ιωάννινα- Κακαβιά και Γέφυρα Καμπής- Πρέβεζα.
«Έχουμε εκφράσει τον προβληματισμό μας για το τι μέλλει γενέσθαι από τον κόμβο της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, όπως και για τον κόμβο Καμπής μέχρι την Πρέβεζα και όλο το παραλιακό δίκτυο. Για άλλη μια φορά θα πω ότι αυτά είναι διευρωπαϊκά δίκτυα και ό,τι θα γίνει – αφού είχε μια στασιμότητα για πέντε περίπου χρόνια – θα γίνει μετά από συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τμήμα Ιωάννινα- Κακαβιά, είπε ότι η Περιφέρεια βοηθάει να ωριμάσουν αυτή τη στιγμή οι μελέτες. Ως προς τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την αύξηση της κίνησης τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ότι «πως την τελευταία πενταετία οι συντελεστές που μπήκαν για την κυκλοφοριακή φόρτιση είναι τόσο μεγάλοι, που δεν μπορεί να τους πιάσει κανένας οδικός άξονας. Και από ότι μαθαίνουμε δεν θα μπει πουθενά (για χρηματοδότηση από την Ε.Ε.) τετράιχνος δρόμος».
Τέλος ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει ζητήσει από το Υπ. Υποδομών όλες τις μελέτες που αφορούν στα διευρωπαϊκά δίκτυα κι αυτό «επειδή βλέπουμε για πάρα πολλά χρόνια αυτή τη στασιμότητα και θέλουμε να βοηθήσουμε εμείς», κατέληξε.
Το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην προώθηση των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Έχουμε στείλει όλα τα στοιχεία και αναμένουμε την τελική απάντηση», είπε ανακοινώνοντας ότι υπάρχει και 3η εταιρία από το εξωτερικό που σχεδιάζει να εγκατασταθεί στα Ιωάννινα, αρχίζοντας με 20 εργαζόμενους με προοπτική μελλοντικά αυτοί να αυξηθούν σε 60. Επίσης ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί να δημιουργεί σε ξεχωριστό μέρος από εταιρεία και ένα DATA CENTER για το οποίο η Περιφέρεια είναι θετική και έχει ενημερώσει σχετικά και το αρμόδιο Υπουργείο.
Η διακήρυξη για τη λειτουργία των ΣΜΑ
Τρία σημεία της διακήρυξης που έγινε από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, δεν συμβαδίζουν με την εγκεκριμένη μελέτη βάσει της οποίας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτήθηκε η προμήθεια του εξοπλισμού τους, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
Δεν είμαι αυτός που θα κρίνω αν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον ή όχι, ούτε μπορώ να πω γιατί μια εταιρεία που ενδιαφέρεται έκανε μια ένσταση ή εξέφρασε μια άποψη. Το σίγουρο όμως είναι διαβάζοντας τη διακήρυξη ότι ως υπεύθυνος Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ηπείρου που έχουμε ασχοληθεί και με το εργοστάσιο και με τους ΣΜΑ, υπάρχουν κάποια θέματα που δεν τα έχει λάβει υπόψη η διακήρυξη.
Πρώτον εμείς έχουμε σύμβαση με τους προμηθευτές των μηχανημάτων που έχουν αγοραστεί για να εγκατασταθούν στους οκτώ ΣΜΑ, σύμφωνα με την οποία έχουν εξάμηνη υποχρέωση εκπαίδευσης προσωπικού. {…}. Είναι σύμβαση που θα έπρεπε να τη γνώριζαν από τον Φορέα.
Το δεύτερο, είναι ότι η μελέτη της Περιφέρειας για τις ποσότητες των απορριμμάτων, προβλέπει τα μηχανήματα που αγοράσαμε για τους οκτώ ΣΜΑ που σημαίνει ότι αυτά φτάνουν. Αν χρειάζονται παραπάνω μηχανήματα, θα το δουν στην πράξη. Ένας που θα τα αναλάβει το έργο πρέπει να είναι έτοιμος μην τυχόν χρειάζονται περισσότερα από αυτά που προβλέπει η μελέτη της Περιφέρειας και η οποία έχει εγκριθεί για την ένταξή της στο Ε.Π. της Ηπείρου (ΕΣΠΑ)
Το τρίτο σημείο αφορά τις ποσότητες: Υπάρχει απόφαση του Περιφερειάρχη – εξήγησε- από τις 15/01/2021 για 67,694 τόνους. Σχεδόν έχουν προϋπολογίσει διπλάσια ποσότητα τονάζ ανά έτος, το οποίο δεν ισχύει. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν ταυτιστούν με τις αποφάσεις που μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει. Και τα τρία σημεία είναι λανθασμένα και βγάζουν άλλο αποτέλεσμα. Μπορεί αυτός που συνέταξε τη διακήρυξη να μην τα έλαβε υπόψη. Τουλάχιστον αυτά τα σημεία, γιατί μπορεί να υπάρχουν κι άλλα.
You could read more about Real Estate and Constructions Here, about Εpirus Region Here