Μεγάλη είναι η ενίσχυση που προσφέρει η διανομή του λεγόμενου «τέλους 1%» στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που διαμένουν σε περιοχές (τις πρώην κοινότητες) της Ελλάδας όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα. Πρόκειται για ποσά που παρακρατούνται αυτόματα από τις πληρωμές προς τα αιολικά πάρκα με σκοπό να μειώνουν το λογαριασμό ρεύματος των καταναλωτών. Αντίστοιχες παρακρατήσεις γίνονται από τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗ) και τους σταθμούς βιομάζας.
Το συνολικό ποσό που διανέμεται αυτή την περίοδο αφορά την παραγωγή των ετών 2015-2019. Ήδη έχει διατεθεί στη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το συνολικό ποσό των 24,1 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει αρχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν την επόμενη περίοδο υπέρ των δικαιούχων καταναλωτών που διαμένουν σε κοινότητες, για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις στο ΥΠΕΝ ή το ΔΕΔΔΗΕ. Μετά την εξέταση από το ΥΠΕΝ των εκκρεμών ενστάσεων (που συνήθως αφορούν τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων), θα διανεμηθεί πρόσθετο ποσό 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι συνολικά 30,6 εκατομμύρια ευρώ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα από την επεξεργασία των αναλυτικών στοιχείων:
Από τους ΟΤΑ της χώρας, τα μεγαλύτερα συνολικά ποσά αφορούν τους καταναλωτές στους ακόλουθους Δήμους:
- Καρύστου Ευβοίας (2,1 εκατ. ευρώ),
- Θηβαίων Βοιωτίας (1,8 εκατ. ευρώ)
- Τανάγρας Βοιωτίας (1,6 εκατ. ευρώ)
- Αρριανών Ροδόπης (1,4 εκατ. ευρώ)
- Αλεξανδρούπολης Έβρου (1,4 εκατ. ευρώ)
- Σητείας Κρήτης (1,1 εκατ. ευρώ) και
- Τρίπολης Αρκαδίας (1,1 εκατ. ευρώ)
Ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι οι κάτοικοι μικρών, ορεινών συνήθως, κοινοτήτων της Ελληνικής επαρχίας. Ανάμεσα στις κοινότητες με πάνω από 100 δικαιούχους, στις οποίες δεν εκκρεμούν ενστάσεις, η εικόνα έχει ως έξης:
- Στην κοινότητα Αισύμης Έβρου ο μέσος όρος που έλαβε ή θα λάβει ο κάθε δικαιούχος καταναλωτής είναι 4.900 ευρώ
- Στην κοινότητα Κομίτου Ευβοίας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 3.410 ευρώ
- Στην κοινότητα Κέχρου Ροδόπης ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 2.530 ευρώ
- Στην κοινότητα Στουππαίων Ευβοίας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 1.790 ευρώ
- Στην κοινότητα Αχλαδοκάμπου Αργολίδας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 1.735 ευρώ
Σημειώνεται ότι σε μικρότερες κοινότητες τα ποσά ανά δικαιούχο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα. Για παράδειγμα στον Πύργο Δωρίδας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 18.450 ευρώ. Στην Πιτίτσα Πατρέων ο μέσος όρος είναι 6.590 ευρώ.
Τα ανωτέρω ποσά αφορούν τη μέση συνολική καταβολή ανά δικαιούχο για την περίοδο 2015-2019 σε κοινότητες χωρίς ενστάσεις. Βεβαίως, οι καταβολές θα συνεχίζονται με την μορφή μειώσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης για όλη τη διάρκεια λειτουργίας των αιολικών πάρκων.
Με βάση τα ανωτέρω, τα ποσά των καταβολών που θα επαναλαμβάνονται κάθε έτος στις παραπάνω κοινότητες με πάνω από 100 δικαιούχους είναι τουλάχιστον 350-980 ευρώ/έτος για τον κάθε ένα δικαιούχο οικιακό καταναλωτή ρεύματος, για όλα τα χρόνια που θα λειτουργούν τα αιολικά πάρκα.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ εκφράζει την ικανοποίησή της που οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Ελληνικό κράτος υλοποιούν στην πράξη ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών.
Ταυτόχρονα, η ΕΛΕΤΑΕΝ καλεί το ΥΠΕΝ και τον ΔΕΔΔΗΕ να τυποποιήσουν περισσότερο τη διαδικασία ώστε οι επόμενες καταβολές στους δικαιούχους να είναι πιο συχνές και τακτικές. Ειδικά, μετά την επικείμενη εκδίκαση των εκκρεμών ενστάσεων, οι υπηρεσίες θα έχουν ολοκληρώσει έναν μεγάλο όγκο επεξεργασίας πληροφοριών και δεδομένων, που θα είναι διαθέσιμα για την επόμενη διανομή.
Σημειώνεται ότι από την αρχή εφαρμογής του μέτρου ενίσχυσης των καταναλωτών, τον Ιούνιο 2010, έχουν ήδη παρακρατηθεί υπέρ των καταναλωτών από τα αιολικά πάρκα (αλλά και ΜΥΕ και σταθμούς βιομάζας) πάνω από 62 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο έχουν παρακρατηθεί πάνω από 105 εκατ. ευρώ υπέρ των Δήμων για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων και πάνω από 18 εκατ. ευρώ υπέρ του Πράσινου Ταμείου.
You could read more about Energy, Environment, Climate Change, 4th Industrial Revolution Here, about Sustainable Economy Here