Το έργο, ύψους 17,1 εκατ. ευρώ, ξεκινά να υλοποιείται εντός του Μαΐου και θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2023
Υπογράφηκε την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ, Μάριο Τσάκα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ, Γεώργιο Κωτούλα, η σύμβαση για το έργο επέκτασης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το έργο αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των περιοχών αυτών, παρέχοντας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης στο φυσικό αέριο που θα αποτελέσει το «καύσιμο – γέφυρα» στη διαδικασία μετάβασης της χώρας προς την οικονομία μηδενικού άνθρακα. Είναι προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι εργασίες επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας θα ξεκινήσουν εντός του Μαΐου και παράλληλα με αυτές θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών. Το έργο θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2023.
Σημειώνεται ότι το παραπάνω έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου, από τη ΡΑΕ, Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την κατασκευή 1.860 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και περισσότερες από 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών σε 34 πόλεις της χώρας.
Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας υπογράμμισε:
«Με σταθερά και αποφασιστικά βήματα, η ΔΕΔΑ προχωρά στην υλοποίηση του φιλόδοξου Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025, θωρακίζοντας ενεργειακά κάθε γωνιά της χώρας. Με την υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Ξάνθη και τη Δράμα, ακόμη ένα σημαντικό έργο παίρνει το δρόμο της υλοποίησης, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Βασίλης Κοτρώνης σημείωσε:
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το όραμά μας να φθάσει το φυσικό αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας γίνεται πραγματικότητα, μέσα από μεγάλα έργα υποδομών με περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Σε αυτήν μας την προσπάθεια, πολύτιμος αρωγός είναι ο τεχνικός κόσμος της χώρας τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά».
You could read more about Energy, Environment, Climate Change, 4th Industrial Revolution Here, about East Macedonia and Thrace Region Here, about Blue Green Greece Here