Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) χαιρετίζει τα συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο της πολιτικής συνοχής στην αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Νοεμβρίου. Το κείμενο λαμβάνει υπόψη πολλά από τα αιτήματα που περιλαμβάνονται σε γνωμοδότηση που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ, με την οποία ζητείται η αναγνώριση της δημογραφικής μετάβασης ως προτεραιότητας της ΕΕ παράλληλα με την πράσινη και την ψηφιακή.
Κατόπιν αιτήματος της ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η ΕτΠ υιοθέτησε, στις 20 Νοεμβρίου, γνωμοδότηση σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης του πλήρους δυναμικού της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των δημογραφικών αλλαγών, την οποία συνέταξε η Raquel GARCÍA GONZÁLEZ (ES/PES), Γενική Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης του Πριγκιπάτου των Αστουριών.
Ένας ευρωπαϊκός κοινός ορισμός των «περιφερειών σε δημογραφική μετάβαση»
Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες ζήτησαν να εισαχθεί ένας ορισμός των «περιφερειών σε δημογραφική μετάβαση» προκειμένου να διευκολυνθεί η κοινή αντίληψη σε επίπεδο ΕΕ και να παρακολουθείται καλύτερα το ευρύ φάσμα των επενδύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δημογραφικών αλλαγών. Ως εκ τούτου, η ΕτΠ επικροτεί την αναγνώριση από το Συμβούλιο του κρίσιμου ρόλου της πολιτικής συνοχής ως «ένα από τα σημαντικότερα μέσα της ΕΕ» για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων «με τη στήριξη τόσο μέτρων μετριασμού όσο και μέτρων προσαρμογής».
Ταυτόχρονα, και σύμφωνα με τη θέση της ΕΟΚΕ, το Συμβούλιο τόνισε τη σημασία της λεγόμενης «αρχής εταιρικής σχέσης» και της «τοπικής προσέγγισης» για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι πολιτικές απαντήσεις θα πρέπει να «σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν με την ενεργό συμμετοχή των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών» και ότι «η πολιτική συνοχής θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και στο μέλλον».
Καλύτερη χρήση των υφιστάμενων εργαλείων
Μέσω της γνωμοδότησης που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη της ΕτΠ υπογράμμισαν επίσης τις δυνατότητες ενίσχυσης της χρήσης της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των δημογραφικών μετασχηματισμών μέσω της καλύτερης χρήσης των υφιστάμενων εδαφικών επενδυτικών μηχανισμών της ΕΕ και της διασφάλισης στενότερης παρακολούθησης των δημογραφικών επενδύσεων. Ομοίως, τόνισαν την ανάγκη να εξεταστούν ευρύτερες πτυχές, όπως η πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, η φορολογία και οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της δημογραφικής μετάβασης. Οι εκκλήσεις αυτές επαναλήφθηκαν από το Συμβούλιο, το οποίο, στα συμπεράσματά του, καλεί την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο «ενίσχυσης των ολοκληρωμένων εδαφικών προσεγγίσεων» και να «διερευνήσει περαιτέρω τομείς στήριξης για το μέλλον που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των δημογραφικών αλλαγών».
Προσφορά
Εισηγήτρια Raquel GARCÍA GONZÁLEZ (ES/PES), Γενική Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης του Πριγκιπάτου των Αστουριών: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω τη στήριξη του Συμβουλίου προς τη γνώμη μου στα σημερινά συμπεράσματα. Η αντιμετώπιση της δημογραφικής αλλαγής και της μείωσης του πληθυσμού απαιτεί ενωμένη προσπάθεια και επικροτώ την κοινή έμφαση που δίνεται στην ενίσχυση των ολοκληρωμένων εδαφικών επενδύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής. Αυτό αποδεικνύει ότι, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πιεστικό ζήτημα της μείωσης του πληθυσμού, οι περιφέρειες πρέπει να διατηρήσουν τον έλεγχο της διαχείρισης της πολιτικής συνοχής. Επιπλέον, η σύγκλιση μεταξύ της ΕτΠ και του Συμβουλίου θα μπορούσε να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τη στήριξη των προβληματικών περιοχών με επικαιροποιημένους δείκτες, προσαρμοσμένα ποσοστά συγχρηματοδότησης και προσαρμοσμένους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Εφοδιάζοντας τις περιφέρειες με αυτά τα εργαλεία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ίση πρόσβαση σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες για όλους τους Ευρωπαίους.»