Το Φεστιβάλ Σαπφούς που πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά στην γενέτειρα της ποιήτριας, στη Λέσβο έλαβε χώρα 20 με 22 Ιουνίου του 2024.
Με αποφασιστικότητα και πρωτοπορία η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε δυναμικά στον στόχο της για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την εδραίωση ενός Θεσμού με διεθνές προφίλ στο πανέμορφο νησί της Λέσβου.
Το SAPPHO LESVOS FESTIVAL, εκτός από το ότι ανάδειξε την εμβληματική προσωπικότητα και το έργο της Σαπφούς, φώτισε τον μεγάλο πολιτισμικό πλούτο της Λέσβου από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Παράλληλα, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε σαν στόχο να τονίσει όλα τα μηνύματα που αφορούν στην αποδοχή και την συμπερίληψη, με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός δεν έχουν στεγανά.
Αξιοποιώντας την μοναδικότητα των προορισμών της πανέμορφης Λέσβου, το SAPPHO LESVOS FESTIVAL για τρεις συνεχόμενες ημέρες προήγασε μηνύματα από σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Τέχνης με διττό στόχο: την άρτια καλλιτεχνική διοργάνωση που άλλαξε τα δεδομένα εξωστρέφειας της Λέσβου και ταυτόχρονα την πανελλήνια αλλά και διεθνή προβολή της μέσα από υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ομιλίες από ακαδημαϊκούς με επίκεντρο την Σαπφώ και το έργο της αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα περιλάμβανε την Πέμπτη 20 Ιουνίου, 18:00 – 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στη ποιήτρια Σαπφώ» με ομιλητές τους Sandra Boehringer, καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, με θεματική: «Ο ίλιγγος του Έρωτα. Η Σαπφώ και ο έρωτας μεταξύ γυναικών στην αρχαία Ελλάδα», Τασούλα Καραγεωργίου, συγγραφέας μεταφράστρια ποιημάτων Σαπφούς, με θεματική: «Η Σαπφώ και το νεοελληνικό δημοτικό τραγούδι» και Laurie Laufer, καθηγήτρια στις ψυχαναλυτικές σπουδές, Université Paris Cité) με θεματική: «Οι ηρωίδες του μοντερνισμού». Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.
Το βράδυ της ίδιας μέρας στις 21:00, στο Μουσείο Ερεσού έγινε απαγγελία ποιημάτων της Σαπφούς από την ηθοποιό Μαρκέλλα Γιαννάτου συνοδευόμενη από τη μουσικό Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι, πεντίρ).
Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, 12:00-14:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού πραγματοποιήθηκε κοινωνική συζήτηση και ομιλίες για το δικαίωμα των γυναικών στον σεξουαλικό προσανατολισμό με συντονίστρια την κα Παρασκευοπούλου και ομιλητές τις Ευγενία Γιακουμοπούλου, Επικεφαλής της Μονάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου (SOGI), Συμβούλιο της Ευρώπης, Στέλλα Μπελιά, Πρόεδρος Σωματείου «Ουράνιο Τόξο», Βενετία Καντσά, Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.
Το ίδιο βράδυ στις 20:30 στο Ιερό των Μέσων, Αγία Παρασκευή παρουσιάστηκε το έργο «Σιλουέτες» με τις Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία Μιχαλοπούλου. Πρόκειται για θεατρικό αναλόγιο γραμμένο ειδικά για το Φεστιβάλ, με κείμενα εμπνευσμένα από μυθικές προσωπικότητες της αρχαιότητας (Αντιγόνη, Φαίδρα, Κλυταιμνήστρα, Σαπφώ) με κοινό άξονα τον απόλυτο έρωτα, σαν αρρώστια και σαν προορισμό. Η μουσική και εικαστική επιμέλεια ήταν του Αντρέα Μαντά.
Το Σάββατο 22 Ιουνίου, στις Αποθήκες Σαπλιτζά, περί τις 20:00 με την δύση του ηλίου παρουσιάστηκε ένα μοναδικό θεατρικό δρώμενο. Η διεθνώς βραβευμένη πολυσχιδής Γερμανίδα καλλιτέχνης Julia Krahn πραγματοποίησε κατά τη δύση του ηλίου ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό δρώμενο που το εμπνεύστηκε από την ποιήτρια Σαπφώ και τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου, με τον τίτλο «Hesperus- The lost Child». Η μουσική σύνθεση ήταν της Zowa.
Ακολούθως στις 20:30 στον ίδιο χώρο ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο Ζήσης Ρούμπος έπαιξαν επί σκηνής και αυτοσχεδίασαν μιλώντας για την μαμά, τον μπαμπά και την οικογένεια σε ένα stand-up comedy, που έχει κάνει μεγάλη επιτυχία, με τίτλο «Μια μάνα του χθες, του σήμερα κι ένας πατέρας».
VIDEOS
https://www.facebook.com/stonisi.gr/videos/1171074313916696
Follow us στη σελίδα στο Facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα
Follow us στη σελίδα στο LinkedIn ΕΔΩ για να βλέπετε όλα τα νέα