
Ο τουρισμός για την Ελλάδα, αποτελεί διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης, δημιουργίας εισοδήματος και απασχόλησης.
Στο πλαίσιο αυτό, ένας από τους βασικούς στόχους μας, για την επόμενη μέρα, είναι η μεγαλύτερη δυνατή χρονική και χωρική διάχυση του τουριστικού εισοδήματος στη χώρα.
Αναμφισβήτητα, οι προοπτικές, έπειτα από 2 χρονιές μεγάλων δυσκολιών λόγω της πανδημίας, διαγράφονται ευοίωνες. Ειδικότερα, για φέτος το αίσθημα ασφάλειας θα παραμείνει ως μείζον ζητούμενο και η χώρα μας θα επωφεληθεί πάλι, γιατί είναι κάτι που το έχει κατακτήσει μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν με τη διαχείριση της πανδημίας. Από το 2023 και μετά όμως, ο ανταγωνισμός θα ενταθεί. Άρα λοιπόν για να διατηρηθεί η δυναμική και τα επόμενα χρόνια πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα συγκεκριμένα βήματα.
Την στρατηγική αυτή που θα οδηγήσει τον τουριστικό τομέα ακόμη ψηλότερα περιέχει με κάθε λεπτομέρεια το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, έτσι όπως προκύπτει από τη μελέτη του INΣΕΤΕ «Ελληνικός Τουρισμός 2030-Σχέδια Δράσης». Πρόκειται για μια μελέτη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών, που λαμβάνει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τουριστικού τομέα, που είναι δυναμική και προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Βάσει της μελέτης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούμε να θέσουμε ως στόχο έως το 2030 την εισροή τουριστικών εσόδων 27 δισ. ευρώ, καθώς και την υποδοχή 50 εκατ. επισκέψεων και 307 εκατ. διανυκτερεύσεις. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις για την επίτευξη των παραπάνω αποτελεσμάτων προσδιορίζονται η πλήρης ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα το 2023, η απουσία μείζονος εξωγενούς κρίσης που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τομέα την περίοδο 2023-2030, η ανάγκη για επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές και η εστίαση σε συγκεκριμένες αγορές και προϊόντα, βάσει των νέων αναδυόμενων ταξιδιωτικών τάσεων. Επίσης προτάσσονται η ψηφιακή αναβάθμιση, η καινοτομία και το marketing, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυση των δεξιοτήτων και της επιχειρηματικότητας.
Ο κάθε προορισμός έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη δική του μοναδική αλυσίδα αξίας και εμπειριών, το δικό του αναπτυξιακό μονοπάτι. Αλλά υπό τους όρους της επάρκειας και καταλληλότητας των δημοσίων υποδομών, της τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης ως προς τον σχεδιασμό, τη συντονισμένη και αποτελεσματική διακυβέρνηση και την ουσιαστική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Εν κατακλείδι πρέπει να περάσουμε από την αυτοσχέδια ανάπτυξη, στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων μερών, με συνέργειες και συμπράξεις, για να διαμορφώσουμε έτσι την ατζέντα της πραγματικής μεταμόρφωσης του τουρισμού μας.
Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, θα συνεχίσουν να είναι πολλές. Ιδιαίτερη βαρύτητα, όμως πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ολιστικής βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις την επόμενη μέρα. Άλλωστε η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι αυτοσκοπός και ούτε μπορεί να επιτευχθεί σε ένα στατικό πλαίσιο. Ο τουρισμός, είναι μέσο για τη βιωσιμότητα της χώρας, συμβάλλοντας θετικά στην κοινωνία και στη συγκρότηση των προορισμών, τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους επισκέπτες.

Πρέπει να περάσουμε από την αυτοσχέδια ανάπτυξη, στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων μερών, με συνέργειες και συμπράξεις, για να διαμορφώσουμε έτσι την ατζέντα της πραγματικής μεταμόρφωσης του τουρισμού μας.
Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ : “Στόχος μας, η μεγαλύτερη χρονική και χωρική διάχυση του τουριστικού εισοδήματος” | Date: 25/02/2022 © Energizing Greece Magazine | 1st Edition March 2022 |
| 1st Edition Energizing Greece Magazine | March 2022 |
| Greece is the Destination, We are the Drivers |